VIDEO: Izraelski napad na Siriju blizu ruske baze!

Jutros nakon 2 sata Izrael je projektilima napao blizu luke Latakija u Siriji, izvještava sirijska SANA. U napadu na mediteranski grad na zapadu Sirije poginuo je jedan civil, a 6 ih je ranjeno kada je razoren civilni obrt proizvodnje plastike.

Osim Latakije, napadnuti su i grad Hifa istočno od Latakije i grad Misyaf u provinciji Hama. Sirijski medij izvještava o nizu eksplozija, a tvrdi kako je njihova “protuzračna obrana presrela većinu projektila i srušila ih”. Iz ove regije je porijeklom i sirijski predsjednik Bašar Al- Asad.

No, ono što je najzanimljivije jest da, iako je Izrael napadao sirijski teritorij, ovo je prvi (neskriveni) napad koji je blizu ruske vojne infrastrukture. Naime samo 10km južno od Latakije nalazi se jedina ruska zračna baza Khmeimim. Baza je izgrađena 2015., čuva oko 1000 vojnika, ali i skoro sve vrste novijih ruskih zrakoplova i helikoptera.

Baza je opremljena S-400 raketnim sustavom. Iako još nije potvrđeno, vjerojatno je upravo taj sustav sudjelovao u “skidanju” izraelskih projektila. Još se ne zna je li cilj napada bila ova baza, a takav postupak bio bi prilično hrabar. Izraelska strana još se nije oglasila. Njihovo dosadašnje objašnjenje jest da napadaju utjecaj i infrastrukturu Irana u Siriji i to “režući” ključne tvornice, postrojenja i puteve koji sudjeluju u lancu opskrbe.

Komentari

komentar

You may also like