(Video) U Venezuelu sletili ruski strateški bombarderi, a planira se i dolazak ruskih vojnih brodova

Dva ruska strateška bombardera Tu-160, te po jedan An-124 i Il-62 doletjel su u Venezuelu, priopćilo je jučer rusko Ministarstvo obrane, a let su izvršili iznad Barentsovog i Norveškog mora, preko Atlantskog oceana i Karibskog mora, ukupno preletjevši više od 10 tisuća kilometara. Na određenim dionicama leta pratili su ih norveški lovci F-16. Na dočeku zrakoplova pri sletanju u Venzueli dočekao ih je tamošnji ministar obrane general Vladimir Padrino Lones i predstavnik ruskog veleposlanstva.

Ruski ministar obrane Sergey Shoygu izrazio je nadu kako će se sletanja ruskih zrakoplova na venezuelanske zračne luke i dalje nastaviti, kao i uplovljavanje ruskih vojnih brodova u tamošnje morske luke. „…to je na korist i Venezueli i Rusiji“, kazao je Shoygu prigodom susreta sa svojim venezuelanskim kolegom.

S druge strane američki Pentagon dolazak ruskih strateških bombardera u Venezuelu naziva „provokacijskim vježbama“, dok Washington Free Beacon piše kako je ovo sedmi put da Tu-160 leti u Južnu Ameriku u posljednja tri mjeseca.

Mark Schneider, bivši službenik Pentagona i stručnjak za rusko naoružanje, izjavio je kako se broj „provokacijskih letova“ Tu-160 povećao. Jedan od njih, prema njegovim riječima, bio je „incident pokraj Norveške“ krajem listopada, kada su britanski i norveški lovci nad Barentsovim morem pratili ruske bombardere. Dodao je da su se ruski bombarderi Tu-169 i Tu-95 također koristili i u vrijeme nedavnih vojnih vježbi u Sredozemnom moru i nad Sjevernim polom. Tada je rusko Ministarstvo obrane potvrdilo da su njihove bombardere Tu-95MS nad neutralnim vodama Arktika (Sjevernog ledenog oceana, Beringovog i Ohotskog mora) pratili američki lovci F-22.

Pentagon je također najavio kako će i dalje slijediti letove Tu-160 zbog njegove sposobnosti ispaljivanja krstarećih raketa s nuklearnim naoružanjem po američkim ciljevima.
Ovakav razvoj situacije nije ništa alaramntno, ukoliko se uzme u obzir da i američki strateški bombarderi vrše letove u blizini ruskh granica. Tako je bilo i prigodom vojnih vježbi u pribaltičkim državama, kada su se ruskim granicama približavali i nadzvučni strateški bombarderi B-1B.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like