Vulin dao ostavku na čelu BIA-e, ne želi biti povod za pritiske na Srbiju

Aleksandar Vulin, direktor srbijanske obavještajne službe (BIA) koji se od srpnja nalazi pod američkim sankcijama, podnio je u petak neopozivu ostavku, javlja Hina.

Američko ministarstvo financija ga je 11. srpnja stavilo na listu sankcija zbog navodne korupcije, umješanosti u trgovinu oružjem i drogom te zbog veza s Rusijom.

Vulin je u petak priopćio da podnosi neopozivu ostavku navodeći kao razlog da “SAD i EU traže njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji”.

“Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću dozvoliti da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju i Srpski svet”, napisao je Vulin.

Po njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija susreću se s prijetnjama i ucjenama koje se mogu usporediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. “Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija”, tvrdi Vulin.

Također smatra da, ako bi Srbija pristala to učiniti, zapad tu ne bi stao i sljedeći bi zahtjev bio “protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu”.





Ustvrdio je da njegova ostavka neće promijeniti politiku SAD-a i EU-a prema Srbiji, ali će usporiti nove zahtjeve i ucjene. “Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim”, dodao je, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prilici da “brani Srbe i Srbiju”.

Komentari

komentar





You may also like