Wang Yi pozvao BRICS na zajedničke napore u borbi protiv svjetskih izazova

Wang Yi, koji je ponovno imenovan šefom kineske diplomacije, u utorak je na skupu zemalja BRICS-a pozvao na zajedničke napore u borbi protiv svjetskih sigurnosnih izazova, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Wang je govorio na 13. skupu predstavnika i savjetnika za nacionalnu sigurnost zemalja BRICS-a, koji se održava u južnoafričkom Johannesburgu. BRICS je organizacija koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a kojoj se želi pridružiti još niz zemalja.

Kina je u utorak Wanga imenovala novim šefom kineske diplomacije, nakon što je razriješila Qina Ganga, koji iz nepoznatih razloga nije viđen mjesec dana na toj funkciji, manje od šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost. Qin je na tu funkciju i stigao nakon Wanga, koji je šef diplomacije bio od 2013. do 2022. godine, u vrijeme pogoršanja odnosa između Pekinga i Washingtona.

Wang je pozvao na otpor vanjskim intervencijama i na čuvanje političke sigurnosti. Naglasio je i potrebu poštivanja Povelje Ujedinjenih naroda, sigurnosnih zabrinutosti svih država, kao i njihovo pravo da biraju svoje političke sustave i puteve razvoja, piše Xinhua. Wang smatra kako se moraju poduzeti napori kako bi se putem dijaloga riješile nesuglasice te da se treba usprotiviti „dvostrukim standardima“. Naglasio je pitanje zajedničke sigurnosti i usprotivio se razmišljanju o „nultoj sumi“ i hladnoratovskom mentalitetu.

Članice BRICS-a na skupu su se obvezale nastaviti promicanje duha te organizacije, podršku multilateralizmu, otpor unilateralnim sankcijama te suradnju u pitanjima poput borbe protiv terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala.

RIA: Bjelorusija podnijela zahtjev za članstvo u BRICS-u





Bjelorusija je u svibnju podnijela zahtjev za članstvo u BRICS-u, klubu pet vodećih gospodarstava u razvoju, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija RIA Novosti, prenosi Reuters.

“Ova odluka bila je logičan korak u kontekstu… proširenja suradnje u multilateralnim okvirima s tradicionalnim partnerima i prijateljskim državama”, priopćilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova, piše RIA.

Zemlje BRICS-a Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika odbile su pridružiti se zapadnim ekonomskim sankcijama protiv svoje pete članice Rusije zbog njezina rata u Ukrajini, a koji Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”. U kolovozu bi trebali održati samit u Južnoafričkoj Republici.





Bjelorusija, blizak saveznik Moskve, također je pod sankcijama Zapada zbog suzbijanja prosvjeda i dopuštanja Rusiji da koristi njen teritorij kao platformu za invaziju na Ukrajinu. Rusija je objavila da se 25 država već prijavilo za pridruživanje BRICS-u. Tvrdi se da članice BRICS-a raspravljaju hoće li postaviti kriterije za članstvo ili možda uspostaviti paralelni forum partnerskih zemalja BRICS-a.

“Važnost i utjecaj BRICS-a u svijetu stalno će rasti”, navelo je bjelorusko ministarstvo.

Više od 40 država zainteresirano za članstvo u BRICS-u

Komentari

komentar

You may also like