Washington neće uspjeti podijeliti Kinu i Rusiju, uvjerava kineski analitičar

Pokušaji američke administracije da stvore razdor između Kine i Rusije neće uspjeti, budući da će Peking i Moskva raditi zajedno kako bi se suprotstavili pritisku Washingtona, kaže Wan Chengcai iz Xinhuinog Centra za globalne studije, a prenosi ruski TASS.

“Kina i Rusija će dugo surađivati ​​u suzbijanju zastrašivanja od strane SAD-a”, rekao je stručnjak. Istaknuo je kako su Kina, Rusija i SAD stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i na toj poziciji snose veliku odgovornost za održavanje globalne stabilnosti, mira i sigurnosti, što znači da moraju surađivati ​​u zajedničkom rješavanju novih problema čovječanstva. “Međutim, SAD još uvijek imaju hladnoratovski mentalitet”, istaknuo je Wan Chengcai. “To je dovelo do toga da su kinesko-američki i rusko-američki odnosi na najnižoj točki u posljednjih 30 godina.”

Do sada je SAD okupljao saveznike i klijentske države kako bi izvršili pritisak na Kinu i Rusiju. Djelujući prema svojoj globalnoj strategiji, SAD neće odustati od svojih planova zastrašivanja, kako bi natjerali Kinu i Rusiju da promijene svoju unutarnju i vanjsku politiku kako bi više odgovarala američkim interesima. Međutim, Moskva i Peking neće odustati od svojih temeljnih interesa, rekao je stručnjak. “Ovakva igra, u kojoj su u pitanju geopolitički, ekonomski i vojni interesi, bit će duga i teška”, smatra istraživač, dodajući da su “interesi Kine i Rusije jako isprepleteni i ne mogu se odvojiti pod utjecajem SAD-a.”

Prema riječima znanstvenika, Peking i Moskva imaju solidnu osnovu za dugoročnu suradnju, a suradnja ima većinsku podršku javnosti u obje zemlje. Prije svega, Kina i Rusija u potpunosti su riješile granično pitanje, čime su uklonile najznačajniju prepreku dugoročnoj suradnji. Kao drugo, Kina i Rusija suočene su s hitnim zadatkom razvoja svojih gospodarstava i čine to na obostranu korist. Jačanje rusko-kineske suradnje usred američkih sankcija moglo bi pomoći u postizanju ovog cilja. Treće, Peking i Moskva drže se sličnih koncepata novog svjetskog poretka, izgrađenog na idejama jednakosti i pravde i negiranja američke hegemonije, što olakšava dugoročnu suradnju na međunarodnoj sceni. Četvrto, Kina i Rusija imaju dugogodišnje iskustvo u odnosima sa SAD-om. Oni vide kako se američke riječi i djela razlikuju. I Peking i Moskva u svojoj vanjskoj politici teže odnosima temeljenim na međusobnom poštivanju, jednakosti i međusobnom uvažavanju interesa, tvrdi Chengcai. Istodobno, naglašava stručnjak, Kinu i Rusiju ne može zastrašiti pritisak konfrontacije. U novoj eri kinesko-ruske veze postajati će samo dublje, zaključio je Wan Chengcai.

Komentari

komentar





You may also like