Washington Post: SAD su znale za ukrajinski plan napada na plinovod Sjeverni tok

Tri mjeseca prije nego što su diverzanti bombardirali plinovod Sjeverni tok, Bidenova administracija doznala je od bliskog saveznika da ukrajinska vojska planira tajni napad na podvodnu mrežu, koristeći mali tim ronilaca koji su odgovarali izravno glavnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga, piše danas The Washington Post.

Pojedinosti o planu prikupila je Europska obavještajna služba i podijelila ih s CIA-om u lipnju 2022. Oni pružaju neke od najspecifičnijih dokaza do sada koji povezuju vladu Ukrajine s mogućim napadom na plinovode. Zapadni su dužnosnici napad nazvali “drskim i opasnim” činom “sabotaže europske energetske infrastrukture”.

Izvještaj europskih obavještajaca podijeljen je na chat platformi Discord. The Washington Post ima uvid u dokument. Izvješće obavještajne službe temeljilo se na informacijama dobivenim od jedne osobe u Ukrajini. CIA je nakon toga podijelila izvješće s Njemačkom i drugim europskim zemljama prošlog lipnja, prema više dužnosnika upoznatih s tim pitanjem, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti za medij.

Vrlo specifični detalji, koji uključuju broj operativaca i metode napada, pokazuju da su gotovo godinu dana zapadni saveznici imali temelja sumnjati u Kijev za sabotažu. Njemački su istražitelji naknadno otkrili dokaze o bombaškom napadu koji ima nevjerojatne sličnosti s onim što je europska služba rekla da Ukrajina planira.

The Washington Post je pristao zatajiti ime europske zemlje koja je najzaslužnija za ovo izvješće, kao i neke aspekte sumnjivog plana na zahtjev vladinih dužnosnika, koji su rekli da bi otkrivanje informacija ugrozilo izvore i operacije. Ukrajinski dužnosnici, koji su prethodno zanijekali da je zemlja umiješana u napad na Sjeverni tok, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Bijela kuća je odbila komentirati detaljan niz pitanja o europskom izvješću i navodnoj ukrajinskoj vojnoj zavjeri. CIA je također odbila komentirati.

Krajem rujna 2022. tri podvodne eksplozije uzrokovale su golema curenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, ostavivši samo jednu od četiri plinske veze u mreži netaknutom. Neki dužnosnici Bidenove administracije isprva su sugerirali da je Rusija kriva za ono što je predsjednik Biden nazvao “namjernim činom sabotaže”, obećavajući da će Sjedinjene Države raditi sa svojim saveznicima “kako bi došli do dna točno onoga što se dogodilo”. S približavanjem zime, činilo se da je Kremlj možda namjeravao ugušiti protok energije, što je čin “ucjene”, rekli su neki čelnici, osmišljen da zastraši europske zemlje da povuku svoju financijsku i vojnu potporu Ukrajini i suzdrže se od daljnjih sankcija.





Sada otkriveno izvješće  jasno daje do znanja da potencijalni napadači nisu bili odmetnuti operativci. Svi koji su bili uključeni izravno su odgovarali generalu Valeriju Zalužniju, najvišem vojnom časniku u zemlji, koji je zadužen za operaciju kako ukrajinski predsjednik Zelenski e bi saznao za operaciju, stoji u izvješću europskih obavještajnih službi. Navodno bi priznanje iz Kijeva naišlo na probleme među saveznicima, osobito u Njemačkoj, koja je prije rata dobivala polovicu svog prirodnog plina iz Rusije i dugo je zagovarala projekt plinovoda usprkos protivljenju drugih europskih saveznika.

Dok Gazprom, ruski plinski konglomerat u državnom vlasništvu, posjeduje 51 posto Sjevernog toka, zapadne energetske kompanije, uključujući Njemačku, Francusku i Nizozemsku, partneri su i uložile su milijarde u plinovode. Ukrajina se dugo žalila da će Sjeverni tok omogućiti Rusiji da zaobiđe ukrajinske cijevi čime bi Kijev bio uskraćen za ogroman prihod od tranzita.

Obavještajni sažetak kaže da je ukrajinska vojna operacija “stavljena na čekanje” iz razloga koji ostaju nejasni. Ukrajinci su planirali napasti plinovod nakon velike savezničke pomorske vježbe, poznate kao BALTOPS, koja je trajala od 5. do 17. lipnja 2022., navodi se u izvješću.





Ove veljače, uoči prve godišnjice rata, ukrajinska vojna obavještajna agencija pristala je, “na zahtjev Washingtona”, odgoditi planirane napade na Moskvu, prema drugom obavještajnom dokumentu koji je procurio na Discordu, piše medij iz glavnog američkog grada.

Komentari

komentar

You may also like