Washington želi regionalni sporazum s Iranom koji uključuje mir u Jemenu

Jemenski politički izvori rekli su za The Arab Weekly da su se diplomatski napori SAD-a da zaustave rat i traže političko rješenje u Jemenu nedavno pojačali jer Washington traži regionalni sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu, ali i stanju u Jemenu.

Izvori tvrde da je nedavni dijalog između Saudijske Arabije i Irana vjerojatno potaknuo američku administraciju da brže i jasnije povežu dva problema: jemenski sukob s iranskim nuklearnim sporazumom. Vjeruju da je takva povezanost stajala iza posjeta američkih diplomata Jemenu i Saudijskoj Arabiji. Naime, nestabilni Jemen je zapravo poprište neizravnog sukoba između Rijada i Teherana.

Jemenski ministar vanjskih poslova Ahmed Awad bin Mubarak susreo se jučer u saudijskoj prijestolnici Rijadu s posebnim predstavnikom SAD-a za Iran, Robertom Malleyjem. Službena jemenska novinska agencija rekla je da je američki izaslanik izvijestio Mubaraka “o najnovijim kretanjima u pregovorima o iranskom nuklearnom programu” i “naglasio važnost nastavka i jačanja napora za okončanje rata i uspostavljanje mira u Jemenu” Agencija je kazala da je jemenski ministar vanjskih poslova naglasio “zlonamjernu ulogu Irana u Jemenu, koja prijeti stabilnosti i potkopava svaku priliku za postizanje političkog rješenja i sveobuhvatnog mira u Jemenu”.

Tijekom svoje regionalne turneje, Robert Malley posjetio je Rijad, Abu Dhabi i Dohu, što je jasan pokazatelj da dnevni red posjete uključuje pitanje rata u Jemenu i raspravu o sukobu s utjecajnim regionalnim akterima. U međuvremenu, izaslanik UN-a u Jemenu, Hans Grundberg posjetio je i Muscat (glavni grad Omana) gdje se susreo s omanskim dužnosnicima i predstavnicima Hutija kojima pomaže Iran u Jemenu. No, promatrači iz Jemena kažu da diplomatske napore UN-a i SAD-a ometa vojno širenje Hutija na terenu.

Analitičari vjeruju da Washington računa na svoje neizravne razgovore s Teheranom kako bi postigao napredak u Jemenu, dok se čini da iranski režim koristi Hutije kako bi izvukao još ustupaka. Izzat Mustafa, čelnik Centra za istraživanje politike Fanar, rekao je za The Arab Weekly: “Upotreba saveznika u regiji od strane Irana tijekom neizravnih razgovora sa SAD-om i Europskom unijom u vezi nuklearnog programa moćna je poluga pritiska u rukama Teherana. O vezi između iranskih nuklearnih pregovora i sukoba u Jemena, Mustafa je dodao da su “vojna ofenziva Hutija u Maribu i lansiranje bespilotnih letjelica i balističkih projektila prema Saudijskoj Arabiji trebali pomoći Teheranu u raspravama o njegovom nuklearnom programu, jer su dali jemenskom sukobu regionalnu dimenziju i poboljšati šanse Teherana za postizanje međunarodnih ciljeva.”

Analitičari umanjuju američke prijetnje nametanjem sankcija Hutijima nakon nedavne vojne eskalacije u Maribu, naglašavajući da se Washington i dalje bave jemenskom krizom kao sekundarnim pitanjem koje se može riješiti u okviru općeg regionalnog dogovora. To, dodaju analitičari, daje hutijskim frakcijama slobodu manevriranja unutar mirovnog procesa dok nastavljaju sa svojim vojnim planovima na terenu.





Komentari

komentar

You may also like