Zapadni obavještaci: Ruska vojska sada ima ‘prozor’ u Ukrajini

Zapadni obavještajci vjeruju da Rusija nastoji iskoristiti ono što vidi kao “prozor mogućnosti” za daljnje pojačavanje zračnih i kopnenih napada na Ukrajinu kako bi iskoristila vrijeme koje će trebati dok novo oružje i streljivo iz nedavno usvojenog paketa američke vojne pomoći stigne u Ukrajini u značajnim količinama, rekla su CNN-u tri američka dužnosnika.

Dužnosnici su rekli da će doći do kašnjenja između odobrenja sredstava i pristizanja većeg dijela pomoći, što je kašnjenje za koje vjeruju da će Rusija nastojati iskoristiti. Tijekom protekle noći, Rusija je izvela veliki napad raketama i dronovima na Ukrajinu.

Ukrajinske vlasti kažu da je Rusija ispalila više od 50 projektila i 20 dronova, gađajući energetsku infrastrukturu diljem zemlje. Najveća ukrajinska elektroprivreda priopćila je da je ovo peti put da je Rusija napala njezina postrojenja u posljednjih šest tjedana. “Pokušavaju uzrokovati što više patnje ukrajinskom narodu sada kako bi uništili ukrajinski moral”, rekao je član ukrajinskog parlamenta Oleksij Gončarenko.

Ruska ofenziva početkom ljeta?

Višemjesečna odgoda u odobrenju financiranja riješena je prošlog mjeseca kada je republikanski predsjednik Mike Johnson najavio da odustaju od protivljenja izglasavanju velikog paketa koji spaja financiranje Ukrajine s pomoći Izraelu i Tajvanu.

Ipak, mjeseci blokade rezultirali su stvarnim gubitcima za ukrajinske snage na bojnom polju. Očekuje se da će ruske snage pokušati ostvariti daljnji napredak i bolje učvrstiti ranije osvojena područja prije nego što se ova prilika zatvori. Zapadni i ukrajinski dužnosnici vide kratkoročnu prijetnju pojačanih napada kao povezanu s ruskim planovima za veću ofenzivu početkom ovog ljeta.





‘U najboljem slučaju održavati liniju’

Američki i ukrajinski dužnosnici i dalje su zabrinuti zbog daljnje djelomične mobilizacije od strane Rusije kako bi poslala više ljudstva na prve crte bojišnice, dok se Ukrajina bori s nedostatkom ljudstva. Što se tiče ukrajinskih izgleda tijekom sljedećih tjedana, čak i uz dolazak nove pomoći, jedan američki vojni dužnosnik rekao je za CNN: “U najboljem slučaju će održavati liniju”.

“S ovakvom razinom opskrbe, bit će nam vrlo teško vratiti bilo koji teritorij”, složio se Gončarenko. “Dakle, radi se više o stabilizaciji. Više se radi o pobjedi na vremenu, ali ne i o pobjedi u ratu. Stoga nam treba više podrške i nadamo se da će ili druge zemlje slijediti primjer SAD-a”, tvrdi ukrajinski dužnosnik.

Rusija gura prema tri naselja

Zapadni obavještajci su nedavno izvijestili da su ruske snage iskoristile “topničku sušu” koja je mučila ukrajinske snage kako bi napredovale na istočnoj fronti blizu Avdijivke, što je bilo najveće rusko napredovanje od prvih mjeseci rata. Napredak Moskve potaknuo je upozorenja visokih ukrajinskih vojnih dužnosnika o mogućoj prijetnji opskrbnim linijama i čvorištima ukrajinske vojske na istoku, koji su sada opasno blizu dometa nadmoćne ruske vatrene moći.





Proteklih tjedana, Rusija je bacila ogromne resurse na slabu ukrajinsku obranu preko istočnih linija, gurajući se prema tri ključne točke: vitalnom vojnom središtu Pokrovsku, zapadno od Avdijivke; povišenom prometnom čvorištu Časiv Jaru blizu Bahmuta i mjestu Kurahove na jugoistoku.

Meter: Ruske trupe probile front u Donbasu

Komentari

komentar

You may also like