Zelenski: Ukrajinci su na referendumu trebali odlučiti žele li u NATO

Ukrajinci su trebali izaći na izbore i dati svoje glasove kako bi odlučili treba li Kijev nastaviti s pristupanjem u NATO-u prije nego što je prethodna vlada upisala taj cilj u ustav zemlje, tvrdi predsjednik Volodimir Zelenski.

U komentarima novinarima objavljenim u četvrtak, čelnik istočnoeuropske nacije iznio je svoje stajalište o davno postavljenom cilju Kijeva da se pridruži vojnom bloku predvođenom SAD-om. Moskva je više puta upozoravala da bi prijem bivše sovjetske republike u blok bio “crvena linija”. “Općenito vjerujem da bi se o takvim pitanjima [o članstvu u NATO-u] trebalo odlučiti referendumom”, rekao je Zelenski. “O takvim pitanjima treba odlučivati ​​samo narod, pa tek onda zapisati u ustav.” Prema njegovim riječima: “Francuska i Njemačka moraju učiniti više kako bi Ukrajinu približile ulasku u NATO. Oni sami moraju biti zainteresirani za ovo pitanje i biti sigurni u to”.

Primjedbe Zelenskog dolaze usred napetosti između Kijeva i Moskve baš oko tog pitanja. Rusija nastoji dobiti sigurnosna jamstva od Zapada da se vojni savez više neće širiti na istok i da neće nikada uvrstiti Ukrajinu. Veleposlanik Kijeva u Londonu Vadim Prystaiko u nedjelju je za BBC nagovijestio da bi Ukrajina mogla razmotriti odustajanje od svoje ponude za prijem ako to znači izbjegavanje sukoba sa susjedom. “Mogli bismo, znate, posebno jer smo ugroženi, ucijenjeni i natjerani na to”, odgovorio je novinaru na pitanje o mogućem odustajanju od članstva, dodajući da nacija “pokušava pronaći najbolji izlaz”, čak i ako to znači učiniti “ozbiljne ustupke”. Međutim, Prystaiko je kasnije odustao od svojih primjedbi i rekao da su prijedlozi da bi bivša sovjetska republika mogla odustati od nastojanja da se pridruži NATO-u bili nesporazum.

Godine 2019. usvojen je amandman na ukrajinski ustav kojim se članstvo u vojnom bloku upisuje kao jedan od strateških ciljeva zemlje, a taj potez podržao je nacionalni parlament i bivši predsjednik Petro Porošenko. Glasnogovornik kijevskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također se oglasio nakon veleposlanikovih komentara, inzistirajući da bi najbolji način da se osigura sigurnost njegove zemlje bio “trenutačno prihvaćanje Ukrajine u savez”.

Komentari

komentar





You may also like