Izraelska vojno-industrijska tvrtka prebacuje se na proizvodnju respiratora

I vojna industrija u boj protiv koronavirusa! Tako bismo otprilike mogli prokomentirati slijedeću vijest:

Poznata izraelska tvrtka koja se bavi vojnom proizvodnjom „Elbit Systems“ objavila je u ponedjeljak, 13. travnja, kako je preorjentirala svoje proizvodne linije za proizvodnju tisuća aparata za ventilaciju pluća i respiratora zbog epidemije koronavirusa i činjenice da izraelska vlada razmatra lokalnu proizvodnju tih medicinskih sredstava kao prioritet s obzirom na njihov nedostatak.

Novi respiratori spomenutog proizvođača omogućit će državnim bolnicama i medicinskim centrima u Izraelu pružanje kvalitetnije pomoći oboljelima sa slabijim simptomima zaraze, navode u Elbit Systemsu – tvrtci poznatoj po proizvodnji suvremenih ofanzivnih i obrambenih oružanih sustava, kao i sredstava za nadzor.

U izraelskom Ministarstvu zdravstva naglašavaju kako država mora biti sposobna samostalno proizvoditi najvažnije komponente iz medicinske sfere jer „pojedini dobavljači iz drugih zemalja povećavaju cijene ili obustavljaju narudžbe“ (info: medij Calcalist).

Trenutačno Izrael raspolaže s oko 3500 aparata za ventiliranje pluća ili jedan na 2500 stanovnika. Za usporedbu, SAD imaju oko 200 tisuća takvih uređaja, što je jedan na 1635 Amerikanaca. Zato izraelska vlada slijedećega mjeseca njihov broj želi povećati na oko 7 tisuća.

Prema najnovijim podacima, u Izraelu je potvrđeno 11235 slučajeva zaraze COVIDom-19, a umrlo je 110 osoba.





O važnosti državne samostalnosti u ključnim gospodarskim sferama, ne samo u kriznim situacijama, i po Hrvatsku pisali smo u tekstu kojeg možete pročitati na linku ispod ovog.

Uoči Putinovog obraćanja naciji ruski sindikati predlažu nacionalizaciju strateških tvrtki!





 

 

Komentari

komentar

You may also like