Ruske optužbe: SAD jačaju biološko prisustvo na području ex-SSSR-a

Umjesto zajedničke borbe protiv aktualne globalne pandemije, koronavirus COVID-19, očito, postaje novo moćno oružje u međusobnoj političkoj borbi najsnažnijih globalnih igrača. Tako je američki Senat već pokrenuo službenu istragu protiv Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog njihove „sporne“ uloge u nošenju s pandemijom, pričemu se spominje čak i traženje golemih financijskih kompenzacija koje bi Peking zbog toga morao platiti SAD-u ali i ostatku svijeta s obzirom na posljedično urušavanje globalne ekonomije.

Koliko je stanje oko tih „igara“ opasno i koliko ono danas prijeti stabilnosti čitavoga svijeta svjedoči i vijest iz Moskve, koja je, inače, odmah stala u zaštitu Pekinga nakon spomenute najave istrage od strane američkog Senata. Podsjetimo, već idućeg dana šef ruske diplomacije Sergey Lavrov izjavio je kako su takve protukineske optužbe posve neutemeljene i neprihvatljive. Međutim, Rusija se, očito, neće zaustaviti samo na toj izjavi.

Tako je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, kroz riječi svoje glasnogovornice Marije Zaharove, dalo do znanja kako američki biološki laboratorijski centri, koji se nalaze u inozemstvu, mogu biti orijentirani na proizvodnju bakteriološkog oružja. Takav je zaključak moguće izvesti iz riječi Marije Zaharove s medijske konferencije održane 17. travnja, kada je kazala kako je rusko MVP obratilo pozornost na jačanje američkog biološkog prisustva izvan SAD-a. Ono postoji i na teritoriju bivših republika SSSR-a te Moskva ne isključuje kako se u nekima od njih mogu obavljati istraživanja oko pokretanja različitih opasnih bolesti, između ostaloga i u vojne svrhe.

Zaharova je podsjetila kako su SAD u Gruziji otvorile američko-gruzijski Centar za istraživanje javnog zdravlja po imenu Richard Lugar (Richard Lugar Center for Public Health Research), koji je službeno ušao u sastav američkog vojnog sustava za nadzor širenja zaraznih bolesti. Zaharova je izjavila kako su nedavno u tom Centru boravili predstavnici Pentagona, koji su gruzijskoj strani predlagali proširenje spektra istraživanja.

Pa iako službeni Tbilisi postojano izjavljuje kako taj američki Centar njima pomaže u borbi protiv epidemije koronavirusa 24 sata dnevno, Rusija u to baš previše ne vjeruje.

U Moskvi smatraju kako se istraživanjima u tom gruzijskom Centru bave Pentagonovi biolozi (USAMRU-G) i da u trećinu tamošnjih laboratorija pristup imaju isključivo američki državljani koji su dobili dozvole za rad u tajnim informacijama. Svi oni imaju diplomatski status u sklopu međuvladinog sporazuma o američko-gruzijskoj suradnji u vojnoj sferi iz 2002.g. Mnogi ruski analitičari smatraju kako je veći dio tamošnjih radova američka vojna agencija DTRA, koja djeluje pri Pentagonu, predala u ruke privatnih kompanija koje nemaju nikakvih poslovnih obveza prema Kongresu u smislu očitovanja o svom poslovanju.

Dakle, proturječja i međusobne optužbe globalnih velesila vezano uz pandemiju COVIDa-19 očito se nastavljaju, pričemu je vidljivo kako je Rusija otvoreno stala na stranu Kine.

Komentari

komentar

You may also like