Z. Meter: London spreman na suradnju s talibanima

Velika Britanija spremna je, ako je potrebno, surađivati ​​s talibanskim pokretom ako dođe na vlast u Afganistanu, izjavio je britanski ministar obrane Ben Wallace 

Tema Afganistana i njegove budućnosti nakon skorog potpunog povlačenja stranih vojnih snaga (SAD-a i NATO saveza) i dalje intrigira svjetsku političku i medijsku scenu, kao i širu javnost. Jasno je, naime, kako nakon spomenutog povlačenja u toj zemlji i oko nje više ništa neće biti isto. Hoće li doći do daljnje radikalizacije ili smirivanja stanja glavno je pitanje na koje sada svi traže odgovor. Ali jedno je svima već potpuno jasno: talibani, zbog čijeg su svrgavanja i uništenja SAD prije dva desetljeća pokrenule intervencionističku vojnu kampanju – postali su stvarni pobjednici tog dugotrajnog rata i presudna snaga koja će imati najveći utjecaj oko određivanja političke  budućnosti i ukupne sudbine te srednjeoazijske zemlje oko koje su strane sile stoljećima “lomile koplja”. Upravo zato, i usprkos „ugledu“ talibana kao radikalne islamističke tj. terorističke organizacije, s tim pokretom sada nastoje uspostaviti odnose mnoge utjecajne zemlje međunarodne zajednice, što samo govori o načinu na koji današnji svijet funkcionira. To najbolje potvrđuje i slijedeća vijest:

Velika Britanija spremna je, ako je potrebno, surađivati ​​s talibanskim pokretom ako dođe na vlast u Afganistanu, izjavio je britanski ministar obrane Ben Wallace u intervjuu za medij The Telegraph.

“Kakve god snage bile u vladi (Afganistana), ako se budu pridržavale određenih međunarodnih pravila, tada će vlada Ujedinjenog Kraljevstva stupiti u interakciju”, izjavio je Wallace u intervjuu. Kazao je kako razumije da bi takva odluka mogla naići na kontroverzne reakcije, ali da pragmatičan pristup može biti temelj za trajni mir. Međutim, vjeruje britanski političar, talibani žele međunarodno priznanje, a da bi ga zadobili morat će napustiti radikalne metode. “Izgradnja države treba financiranje i potporu, a to ne možete dobiti s terorističkom maskom na glavi”, izjavio je Ben Wallace.

Dodao bih slijedeće: talibanima se, očito, smiješi lijepa budućnost. Njihove vođe proteklih tjedana daju umjerene i uhu široke svjetske javnosti ugodne izjave. Pragmatični Amerikanci im predaju oružje za koje procjenjuju da im ga je jeftinije ostaviti nego slati kući. Rusi i Kinezi gledaju svoje interese – kako sigurnosne tako i gospodarske i investicijske s ponovo “samostalnim” nestabilnim susjedom, slično se ponašaju i Iran i Indija, a da zapravo nitko od spomenutih velikih igrača nije siguran u što će se sve ovo pretvoriti i čime će u konačnici rezultirati.

Naime, terorističku masku s lica lako je skinuti s ciljem uspostave i učvršćivanja vlasti, ali ćud čovjeka (u ovom slučaju pripadnika radikalnih talibana) puno je teže promijeniti.





Zato stvarni odgovor na sva postavljena pitanja neće dati nekakvi jalovi međunarodni sastanci i konferencije ili truli kompromisi moći i slave željnih političara, već samo vrijeme.

 

Komentari

komentar





You may also like