Bellingcat: Tri tisuće ruskih plaćenika poginulo u Ukrajini

Rusija je u Ukrajini rasporedila gotovo 8.000 plaćenika iz borbene grupe Wagner od kojih je 3000 poginulo, kazao je pred odborom za vanjske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta Christo Grozev, izvršni direktor Bellingcata, platforme koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

Grozev je kazao da Bellingcatovi izvori unutar Wagnera, najveće od triju plaćeničkih tvrtki uključenih u sukob, kažu da je broj poginulih “znatno veći” nego što se očekivalo, izvještava dpa.

Među poginulima je i 200 pripadnika skupine poslanih u Kijev prije sukoba kako bi ubili istaknute političke ličnosti, a “velik broj” pripadnika grupe Wagner bio je raspoređen uz konvoje koji su napredovali prema ukrajinskoj prijestolnici iz Bjelorusije.

Grozev je rekao da su također bili prisutni u Buči, gdje su otkriveni neki od najgorih dokaza o navodnim ratnim zločinima, navodi dpa.

Istraživački novinar kaže da su mu bivši pripadnici Wagner grupe kazali da se neki pripadnici bore samo zato što uživaju u ubijanju.

“Kazao je da ima oko 10 do 15 posto sociopata, ljudi koji idu onamo (u Ukrajinu) samo da bi ubijali. Krvožedni su, nisu samo ovisni o adrenalinu”, rekao je Grozev odboru za vanjske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta.
Dr. sc. Sean McFate iz think thanka (trust mozgova op.a.) Atlantic Council kazao je da je brutalnost Wagner grupe u sukobima poput građanskog rata u Siriji bila dio njihove “prodajne strategije”, bar što se tiče ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ako pogledate Buču i drugdje, postoji isti obrazac koji ste vidjeli u Siriji, gdje bi provodili ispitivanja, mučili i odrubljivali glave ljudima”, kazao je.

Usprkos tome, zapadne zemlje do sada nisu za ozbiljno uzimale u obzir opasnost Wagner grupe i nisu pratile kretanje njezinih članova.

“To ju je (Rusiju) ohrabilo da ih koristi kao strategiju za nacionalnu ekspanziju i nacionalne interese”, kazao je McFate.

Grozev je rekao da bi uvođenje dodatnih sankcija protiv čelnika skupine, Jevgenija Prigožina, poznatog kao “Putinov kuhar”, imalo slab učinak.

Stoga Grozev smatra da bi bilo učinkovitije ciljati na pojedine članove grupe koji vole ljetovati u inozemstvu sa svojim obiteljima.
Krajem ožujka britansko ministarstvo obrane objavilo je da su plaćenici iz Wagner grupe raspoređeni na istoku Ukrajine te su procijenili da bi se oko 1000 boraca te paravojne skupine moglo nalaziti u zemlji.

Komentari

komentar

You may also like