Biden o suradnji Kine i talibana

Kina je danas najavila poslati talibanima 200 milijardi juana (oko 30 milijardi dolara) financijske pomoći.

Još dok su talibani tek počinjali osvajati teritorij Afganistana, talibanska delegacija je posjećivali Peking nekoliko puta. Peking je već tada najavio da će talibani biti politička sila u regiji bez koje se neće moć odlučivati.

Evo što je američki predsjednik Joe Biden na upit novinara kazao o suradnji talibana i Pekinga: “Kina ima pravi problem s talibanima”, rekao je na konferenciji u Bijeloj kući. “Zbog toga će pokušati postići neki dogovor s talibanima, siguran sam. Kao i Pakistan, Rusija, Iran. Svi pokušavaju smisliti što da dalje rade”, prenosi Reuters.

Američki predsjednik je s ovom izjavom pokazao da je potpuno neupućen u zbivanja u regiji. Kina uopće “nema problem” s talibanima. Dapače, Kina je već prije 5 godina “bacila oko” na afganistanske rude, posebice bakar i litij koji je sve bitnija sirovina za baterije u električnim vozilima. Također, Afganistan će vrlo vjerojatno postati tranzitna ruta u kineskom tzv. “novom putu svile” (inicijativa “Pojas i put”) te Kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru (CPEC). Da Peking nema problem s talibanima najbolje govori činjenica da su im danas odlučili poslati izdašnu financijsku pomoć.

Ono malo moći koju je SAD imao nad Afganistanom dolazilo je iz obilatog financiranja, a tu “rupu” će popuniti Kina, Rusija ili bilo koja druga država koja nastavi pružati sredstva novim vladarima u Afganistanu sada kada im je najpotrebnije.

Komentari

komentar





You may also like