Biden produžio sankcije protiv Bjelorusije

Američki predsjednik Joe Biden produžio je sankcije protiv Bjelorusije uvedene 2006. godine na godinu dana, navodi web stranica Bijele kuće. 

Još jedno jednogodišnje razdoblje sankcija isteklo je 16. lipnja. 2006. godine sankcije je uveo George W. Bush nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko.

U EU i SAD-u izbori su nazvani u suprotnosti s demokratskim normama. Na popisu se posebno našao sam Lukašenko, a među tvrtkama koje su pogođene ograničenjima bili su Belneftekhim i njegovo američko predstavništvo, Belshina, Grodno Azot, Grodno Khimvolokno, Lakokraska, Naftan, Polotsk-Steklovolokno.

U 2015. godini odnosi između Sjedinjenih Država i Bjelorusije počeli su se poboljšavati u pozadini pomoći Minska u rješavanju situacije na jugoistoku Ukrajine. Tada je Washington dozvolio američkim tvrtkama obavljanje transakcija s navedenim bjeloruskim tvrtkama i nekoliko je puta proširio ovaj opušteni režim interakcije, navodi Eadaily.

Dana 3. lipnja ove godine Washington je obnovio sankcije protiv tvrtki, što je objašnjeno nepoštivanjem ljudskih prava od strane vlasti.

Osim toga, Sjedinjene Države u suradnji s EU i ostalim partnerima razvijaju još jedan popis ciljanih sankcija protiv predstavnika bjeloruskih vlasti zbog situacije sa prisilnim slijetanjem zrakoplova tvrtke Ryanair u Minsku i uhićenja oporbenog aktiviste Romana Protaseviča tom prigodom.





 

Komentari

komentar





You may also like