Blinken: Iran možda samo tjedni dijele od mogućnosti razvoja nuklearne bombe

Iran možda samo nekoliko tjedana dijeli od stjecanja dovoljno materijala za razvoj nuklearnog oružja, pod uvjetom da se nastavi kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015.

Blinken je rekao za NBC da je “pitanje tjedana” mogućnost Irana da razvije nuklearnu bombu, prenosi Jerusalem Post. Podsjetimo, Iran traži ukidanje američkih sankcija za povratak obvezama iz nuklearnog sporazuma, a SAD traži od Irana da prvo prestane kršiti sporazum, nakon čega će se vratiti u sporazum.

Teheran također odbacuje promjenu sadržaja sporazuma, kao i uvođenje novih potpisnica u sporazum – prvenstveno se tu misli na Izrael i Saudijsku Arabiju.

Iran je potpisao 2015. nuklearni sporazum (JCPOA) sa svjetskim silama (SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija), kojim se obvezao na ograničenja razvoja nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2017., a Iran je odgovorio kršenjem odredbi sporazuma, odnosno obogaćivanjem urana skoro šest puta više, no što je dopušteno sporazumom.

Izraelski ministar obrane prijeti Iranu mogućim napadom

Komentari

komentar

You may also like