Bugarska od 1. siječnja spremna primati ruski plin iz plinovoda „Turski tok“!

Prošli smo tjedan pisali o zaoštravanju političke retorike između Moskve i Sofije zbog navodnog bugarskog otezanja s realizacijom izgradnje svog plinovoda „Balkanski tok“, kojim bi se ruski plin iz novoga plinovoda „Turski tok“ (koji se proteže dnom Crnoga mora na turski teritorij i koji se službeno otvara početkom siječnja iduće godine) tranzitirao u zemlje Jugo-istočne i Srednje Europe. Naime, nako što je ruski predsjednik oštro kritizirao Sofiju i zaprijetio pronalaženjem novog partnera u tom poslu (vidi poveznicu ispod teksta), već je drugi dan stigla izjava bugarskog premijera Boika Borisova kako Bugarska namjerava ispuniti sve preuzete obveze, dogovorene s ruskom stranom, i da to čini u skladu s propisima EU čija je i članica.

Nesumnjivo je kako je politički „mini-rat“ na relaciji dviju zemalja doveo i do ove današnje vijesti.

Naime, predsjednik bugarske nacionalne energetske tvrtke „Bulgartransgaz“ Vladimir Malinov je u intervjuu bugarskoj novini „24 sata“, izjavio, kako je Bugarska s početkom iduće godine spremna osigurati tranzitne isporuke plina u Grčku i Sjevernu Makedoniju, kao i za potrebe same Bugarske, iz ruskog  plinovoda „Turski tok“. Štoviše! Malinov je kazao kako je „Bugarska spremna čak s početkom godine zaustaviti tranzit ruskog plina u Bugarsku kroz Ukrajinu po Transbalkanskom plinovodu“. Također je izjavio kako je Turska 30. studenog spojila kopneni dio „Turskog toka“ s bugarskim plinovodom „Balkanski tok“ na granici dviju država i da će „Bulgartransgaz“ „već tijekom tjedna početi puniti plinom“ svoju 11 kilometara dugu dionicu plinovoda i da će to biti gotovo do 15. prosinca. Turska će, istodobno, plinom puniti svoju 140-kilometarsku dionicu plinovoda do granice s Bugarskom, a što bi trebalo završiti do 20. prosinca, kazao je Malinov.

Podsjećamo: Plinovod „Turski tok“ planira se svečano otvoriti 8. siječnja 2020.g., a kako je to još 30. studenog naznačio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Probno testiranje planira se od 1. siječnja. Pretpostavlja se kako će otvaranju, osim samoga Erdogana, nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Karta 1: plinovod “Turski tok”





Prema sporazumu s Rusijom Bugarska mora izgraditi plinovod od svoje granice s Turskom do granice sa Srbijom.

Karta 2: krak plinovoda “Turski tok” kroz Bugarsku i dalje za Europu





Prema riječima Vladimira Malinova polaganje plinovodnih cijevi „Balkanskog toka“ do Srbije, dugo 308 kilometara, bit će završeno do 31. svibnja iduće godine, nakon čega će isporuke plina po tom plinovodu porasti do 8,75 milijuna m3 plina dnevno. Do toga dana plin se kroz bugarski teritorij planira transportirati kroz već postojeće plinovodne mreže. U cijelosti, novi plinovod „Balkanski tok“ kroz bugarski teritorij bit će dug 484 kilometra i trebao bi biti gotov od kraja iduće godine.

Bugarska od „Turskog toka“ planira godišnje na tranzitu zarađivati oko 360 milijuna leva (180 milijuna eura).

 

Problemi za Srbiju: Putin izjavio kako Bugarska svjesno oteže s priključenjem plinovodu „Turski tok“

 

Komentari

komentar

You may also like