Burkina Faso i Niger povlače se iz regionalnih snaga G5 Sahel

Burkina Faso i Niger objavili su da se povlače iz vojnog saveza koji se bori protiv džihadističke pobune u regiji Sahel u zapadnoj Africi, prenosi DW.

Vojni čelnici zemalja rekli su da su već 29. studenoga napustili strukture “Sahelske petorice” (G5 Sahel).

“Organizacija ne uspijeva postići svoje ciljeve. Što je još gore, legitimne ambicije naših zemalja da G5 Sahel učine zonom sigurnosti i razvoja ometa institucionalna birokracija iz prethodne ere, koja nam pokazuje da naš proces neovisnosti i dostojanstva nije kompatibilan sa sudjelovanjem u savezu ‘Sahelske petorice’ u njegovom trenutnom obliku”, navodi se u priopćenju.

Mali je prošle godine napustio snage, a Čad i Mauritanija ostali su jedini članovi saveza koji se sada praktički raspao.

Savez vojnih hunti

U prikrivenom spominjanju Francuske, Burkina Faso i Niger poručili su: “G5 Sahel ne može služiti stranim interesima na štetu našeg naroda, a još manje diktatima bilo koje sile u ime partnerstva koje ih tretira kao djecu, negirajući suverenitet naših naroda.”





Vođe državnog udara u Maliju, Burkini Faso i Nigeru već su potpisali takozvani Savez sahelskih država (AES) za koji su rekli da će “uspostaviti arhitekturu kolektivne obrane i uzajamne pomoći”. Čad i Mauritanija izostavljeni su iz novog saveza.

Francuska je 2014. godine rasporedila trupe u Sahelu kao potporu u borbi protiv skupina povezanih s al-Qaidom i “Islamskom državom”.

Odnosi između Francuske i Malija, Burkine Faso i Nigera pogoršali su se nakon pučeva u tim zemljama, a Francuska je smanjila svoju vojnu prisutnost u regiji.





Vlada Malija najavila povlačenje iz struktura “Sahelske petorice”

Komentari

komentar

You may also like