Cijene nafte iznad 90 dolara, prevagnula zabrinutost oko opskrbe

Cijene nafte ponovo su u srijedu prekoračile 90 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu Bliskog istoka zbog moguće eskalacije oružanih sukoba zasjenila rast zaliha u SAD-u i podignutu procjenu američke proizvodnje, javlja Reuters.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 70 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,12 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu od gotovo jednog dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 69 centi višoj cijeni, od 85,92 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu od 1,20 dolara.

Tržišta je jučer zakočio podatak udruge proizvođača API da su zalihe u SAD-u u prošlom tjednu porasle za čak 3,03 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su dobili uvid u izvješće. Analitičari su bili procijenili da su porasle za 2,4 milijuna barela. Vlada će objaviti podatke tijekom dana. Ministarstvo energetike odvojeno je blago podiglo procjenu rasta proizvodnje nafte u SAD-u u ovoj godini, za 20 tisuća barela dnevno, na 280 tisuća barela dnevno. SAD bi u ovoj godini trebao proizvoditi ukupno 13,21 milijun barela dnevno, pokazuju službene procjene.

Meter o opasnoj eskalaciji: SAD u stanju pripravnosti! Što će učiniti Iran nakon izraelskog napada

Bliski istok u fokusu

Uteg cijenama bila je u utorak i vijest o nastavku pregovora palestinskog Hamasa i Izraela o prekidu vatre u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze budući da je ublažila strah od eskalacije sukoba koji bi mogao ugroziti i isporuke nafte. “Rast cijena donekle je popustio na početku tjedna pod utjecajem nade da bi mogao biti postignut sporazum o primirju u Gazi i viših zaliha u SAD-u”, rekao je Tony Sycamore iz singapurskog IG-a.





U srijedu ponovo je prevagnula zabrinutost za opskrbu zbog teških pregovora palestinskog Hamasa i Izraela u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Trgovci očekuju i najavljeni odgovor Teherana na izraelski zračni napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika.

Zapovjednik iranske Revolucionarne mornaričke garde rekao je da bi, budu li ocijenili da je potrebno, mogli zatvoriti Hormuški tjesnac kroz koji dnevno prođe otprilike petina ukupne svjetske naftne potrošnje. Iran je i značajan proizvođač nafte i zauzima treće mjesto na ljestvici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu OPEC danas nije objavio koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U ponedjeljak bio je pojeftinio 83 centa, na 90,29 dolara.





Cijene nafte rastu kako padaju nade o prekidu vatre na Bliskom istoku. Uzrok je i Indija

Komentari

komentar

You may also like