Cijene nafte stabilne nakon snažnog pada: ‘Geopolitički okidač neutraliziran’, fokus ponovno na SAD-u

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima u srijedu tijekom dana nakon nedavnog pada uzrokovanog jačanjem dolara i vijestima o rastu zaliha u SAD-u, što je potaklo zabrinutost za potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela navečer bila viša za 50 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,66 dolara. Na američkom tržištu barel je bio skuplji za 70 centi i njime se trgovalo po cijeni od 79,08 dolara.

Trgovci su se u srijedu usredotočili na rast zaliha u SAD-u, piše Reuters. Zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 509 tisuća barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke udruge proizvođača API, a porasle su i zalihe benzina i drugih derivata. “API-jeve brojke, objavljene tijekom noći, umjereno su zakočile cijene zbog rasta zaliha sirove nafte i naftnih proizvoda”, naveli su analitičari ING-a u bilješci klijentima, dodajući da su podaci raspirili zabrinutost među ulagačima budući da signaliziraju slabiju potražnju za benzinom u SAD-u no što se očekivalo.

Jačanje dolara i smirivanje napetosti

Uteg cijenama bio je danas i jači dolar budući da smanjuje potražnju kupaca s drugim valutama. “Budući da je aktualni geopolitički okidač neutraliziran, tržište se fokusiralo na tvrdokornu inflaciju u SAD-u, a protuteža su kamatne stope koje podupiru jači dolar i poskupljuju trgovinu robom općenito”, rekao je John Evans iz PVM Oila.

Geopolitička napetost na Bliskom istoku blago je popustila zbog pregovora o prekidu vatre u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze. Neki analitičari smatraju da je premija rizika u cijenama nafte smanjena. SAD smatra da bi pregovori trebali premostiti razlike u stajalištima Izraela i palestinskog Hamasa. Direktor američke obavještajne službe Bill Burns otputovat će tokom dana u Izrael kako bi razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim visokim dužnosnicima, rekao je Reutersu upućeni izvor.

Unatoč potpunoj zabrani trgovine s Izraelom, nafta za Izrael i dalje ide kroz turske luke





Sastanak grupe OPEC+

Trgovci očekuju i sastanak vodećih proizvođača okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika budući da bi trebali donijeti odluku o opskrbi u drugoj polovini godine. Grupa prema trenutnom sporazumu planira smanjivati opskrbu do početka srpnja.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je u utorak da OPEC+ nije razgovarao o povećanju opskrbe. Rusija smara da je aktualna cijena nafte “apsolutno normalna” i da primjereno odražava stanje na tržištu, izjavio je Novak, prema izvješću novinske agencije Tass. OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u utorak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 83,60 dolara.

 





Zapadne banke platile Rusiji četiri puta više poreza 2023. nego prije rata. UK rekordno uvozi rusku naftu

Komentari

komentar

You may also like