Dogovor o novoj zoni deeskalacije u Siriji

Nakon što su nedavno Rusija, Sjedinjene Američke Države i Jordan postigli načelni sporazum (oko kojeg se još razrađuju pojedini detalji)  o osnutku zone deeskalacije na jugu Sirije, koja obuhvaća određene teritorije u tamošnjim  regijama Deraa, Quneitra i Suweida,  rusko Ministarstvo obrane objavilo je u subotu, kako je potpisan sporazum o osnutku još jedne zone deeskalacije – „Istočna Guta“ (istočno od glavnog grada Damaska).

Sporazum je potpisan nakon pregovora vođenih u Kairu, na kojima su sudjelovali predstavnici ruskog MO i umjerene sirijske oporbe, uz posredništvo Egipta. Temelji se na dogovoru postignutom u pregovaračkim procesima u kazahstanskom glavnom gradu Astani, a njime se određuju granice zona deeskalacije, mjesta razmještanja snaga za nadzor i njihove ovlasti, kao i smjerovi za dostavu humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i njihov slobodan prijelaz s jedne na drugu stranu granica.

Već se narednih dana očekuje prvi konvoj s humanitarnom pomoći za Istočnu Gutu i prihvat tamošnjih ranjenika, navodi rusko Ministarstvo obrane.

Čelnik glavnog odbora tamošnje oružane oporbene organizacije „Jeish al-Islam“  Mohammed Allush, dogovor je nazvao „najboljim za sirijsko stanje“. U zonama će, prema njegovim riječima, biti razmještene snage razgraničenja između te organizacije i sirijske vojske, „što se smatra dijelom političkog rješavanja ili pripreme za njega“.

Nadzor zone deeskalacije „Istočna Guta“ trebale bi obavljati Rusija i SAD, bez iranskih snaga, priopćio je tajnik oporbenog pokreta „Narodna diplomacija“ („The Syrian Popular Diplomacy Movement“)   Mahmoud Afandi, inače član sirijske oporbene delegacije na pregovorima u Astani.
Podsjećamo: u svibnju su, u Astani, Rusija, Turska i Iran potpisali sporazum o osnutku zona deeskalacije u Siriji, a sebe stavili u status jamaca njegove provedbe. Na zadnjem krugu pregovora u kazahstanskom glavnom gradu, održanom početkom svibnja, vodili su se razgovori oko određivanja granica tih zona, pitanja nadzora sigurnosti i monitoringa provedbe sporazuma o prekidu vatre, kao i osnivanje zona deeskalacije u Istočnoj Guti, Idlibu i Homsu. Sami razgovori ne teku glatko i dogovori se  postižu uz velike napore, međutim, čini se kako su ipak sve strane svjesne kako riješenja sirijskog sukoba ne može biti bez političkog dogovora. Pritom, svakako, veliku ulogu ima dominantan vojni položaj sirijske vojske u odnosu na oporbene snage, stješnjene i izolirane u pojedinim džepovima spomenutih regija, izuzev regije Idlib koja je gotovo u cijelosti u rukama oporbenih vojnih snaga. Naravno, ovi sporazumi u sebi sadrže i nastavak borbe protiv terorističkih organizacije „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“ i njezinih izvedenica pod okriljem „Al-Qaide“.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like