Francuski senat izglasao povećanje dobi za odlazak u mirovinu na 64 godine

Francuski senat odobrio je prijedlog povećanja dobi za odlazak u mirovinu za dvije godine, na 64 godine. Članovi Senata glasali su sa 201 prema 115 za prijedlog zakona, javlja njemačka agencija DW.

Glasovanje se odvilo u pozadini masovnih štrajkova i prosvjeda koji su mnoge sektore bacili u neizvjesnost jer su se zaposlenici javnog sektora i drugi radnici protivili prijedlogu predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska vlada tvrdi da je trenutni sustav financijski neodrživ te nastoji uskladiti mirovinski sustav zemlje unatoč snažnom protivljenju radničkih sindikata. Uz pomicanje dobi za odlazak u mirovinu na 64 godine, Macron nastoji produljiti razdoblje plaćanja potrebno za ispunjavanje uvjeta za punu državnu mirovinu. Macronova vlada tvrdi da su nepopularne mjere potrebne kako bi se poduprla shema za budućnost.

Unatoč odobrenju Senata u četvrtak, zakon se još uvijek vrti između domova francuskog parlamenta. Usklađivanje mirovina predsjednika Emmanuela Macrona također treba odobriti donji dom francuskog parlamenta, Narodna skupština, gdje većinsku podršku možda neće biti lako dobiti. Donji dom također radi na predloženim amandmanima u obliku kompromisnog plana koji bi također mogao biti poslan Senatu na glasovanje.

Povećanje dobi za odlazak u mirovinu i predložene promjene mirovina nailaze na oštro protivljenje dijela francuskog društva.

Ljevičarski političari izrazili su ljutnju nakon što je Senat glasovao za reforme. “Vaše će ime zauvijek biti vezano uz reformu koja će sat vratiti gotovo 40 godina unatrag”, rekla je socijalistica Monique Lubin ministru rada Oliveru Dussoptu.





Sindikati su obećali povećati pritisak na vladu pozivajući na masovnu akciju radnika u različitim sektorima. Isporuke goriva, škole, vlakovi i letovi prekinuti su zbog demonstracija. Radnici na dokovima pridružili su se štrajku u pokušaju da uvjere Macrona da promijeni svoje stajalište o zakonu za koji se zalagao u obje svoje predsjedničke kampanje – odustao je od predloženih reformi usred početka pandemije Covida u svom prvom mandatu.

Većina drugih europskih zemalja već je podigla dob za odlazak u mirovinu na 65 ili više godina, s tim da je francuski sustav umirovljenja među najizdašnijima u Europi, a posebno u zapadnoj Europi.

Francuska paralizirana masovnim štrajkom! Sve je stalo: vlakovi, rafinerije, škole, …





 

 

Komentari

komentar

You may also like