Iran prvi puta otvoreno napao Izrael

Iran je ispunio svoju prijetnju da će uzvratiti zbog napada na njegov konzulat u Siriji. Jučer navečer je ispalio više stotina dronova prema Izraelu. Ova odmazda, odnosno iranski napad mogao bi dovesti do eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Iranski čelnici već tjednima prijete da će osvetiti smrt dvojice najviših zapovjednika Iranske revolucionarne garde koji su ubijeni 1. travnja u zračnom napadu na iranski konzulat u Damasku.

Prvi napad na Izrael s područja Irana

Izrael je jučer priopćio da je iz Irana lansirano preko 300 dronova te krstarećih i balističkih projektila. Lansiranje je označilo prvi napad koji je na Izrael pokrenut s iranskog teritorija.

Dvije zemlje su neprijateljske države, ali nijedna do sada nikada nije pokrenula izravan i otvoren napad na tlo druge – iako se izraelski udar 1. travnja na iranski konzulat u Damasku dogodio na onome što se tehnički smatra suverenim iranskim teritorijem. U prijašnjim navratima Izrael su napadale skupine koje podržava Iran, poput Hezbolaha i Hamasa.

Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija.

Je li bilo određenih ciljeva?

Izraelski dužnosnici su jučer poslali upozorenje zbog napada stanovnicima diljem zemlje. No, Izraleske obrambene snage (IDF) su izričito naredile mještanima Golanske visoravni, kao i južnih gradova Nevatim i Dimona te ljetovališta Eilat na Crvenom moru “da do daljnjega ostanu u blizini skloništa”.

U Dimoni je smješteno glavno izraelskog nuklearno postrojenje. Nevatim ima veliku zračnu bazu, a Golanska visoravan se nalazi u blizini granice s Libanonom i Sirijom, piše Politico.





Iran unatoč američkim sankcijama raspolaže širokim arsenalom oružja, među kojima su precizni balistički projektili, pokretni balističke projektili i neke vrste balističkih projektila srednjeg dometa. Zbog suradnje sa Sjevernom Korejom i drugim saveznicima, ima i velike zalihe bespilotnih letjelica i mnoštvo drugih projektila.

Reakcija Bijele kuće

Bijela kuća je naglasila da će pružiti potpunu potporu izraelskoj vladi. “Predsjednik Biden je bio jasan – Izraelu ćemo pružiti čvrstu podršku. Sjedinjene Države će stajati uz narod Izraela i podržati njegovu obranu”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Američki ministar obrane rekao je da Amerika ne želi sukob s Iranom, ali da neće oklijevati zaštititi svoje snage i podržati obranu Izraela. Lloyd Austin rekao je kako poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve daljnje moguće napade.





Američki predsjednik Joe Biden je nakon napada razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Rekao je da “najoštrije moguće” osuđuje napad Irana na Izrael. Biden je kazao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika G7.

S druge strane, poručio je Netanyahuu da SAD neće sudjelovati u ofenzivnim operacijama protiv Irana. SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana, rekao je američki predsjednik Joe Biden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, kazao je viši dužnosnik administracije za CNN.

Foto: Iron Dome (Xinhua/Guliver Image)

Planira li Iran napasti američke trupe na Bliskom istoku?

Američke snage presrele su više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete tijekom iranskog napada na Izrael, tvrde dvojica američkih dužnosnika. Balističke projektile presreli su ratni brodovi u istočnom Sredozemnom moru, rekao je jedan od dužnosnika. Iran je ukupno lansirao više od 100 balističkih projektila na Izrael.

Američki borbeni zrakoplovi također su bili dio odgovora na napad Irana i oborili su dronove lansirane prema Izraelu, rekao je drugi američki dužnosnik za CNN. Bijela kuća je također navela da je Biden nakon iranskog napada razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Mada je Iran zaprijetio SAD-u da se drži podalje od trenutnih napetosti s Izraelom, američki dužnosnici ne smatraju da Iran u ovome trenutku namjerava ciljati američke trupe. “Indikacije pokazuju da oni neće krenuti na nas i da su vrlo usredotočeni na Izrael”, kazao je anonimni američki dužnosnik.

Reakcija izraelskih saveznika

Neki republikanci su nakon napada pojačali pritisak na Bidenovu administraciju tražeći veću potporu Izraelu. Senator Roger Wicker je kazao kako je ovo pravi trenutak da Sjedinjene Države pokažu da su uz svoje saveznike.

Susjedni Jordan i Libanon zatvorili su svoj zračni prostor prije napada. Jordan je zaprijetio da će oboriti iranske bespilotne letjelice koje prolaze kroz njegov zračni prostor. Nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, također je osudilo napad Irana.

Britanski ministar obrane Grant Shapps je na društvenim mrežama objavio kako su na Bliskom istoku raspoređeni dodatni borbeni zrakoplovi i tankeri s gorivom kako bi ojačali operaciju Shader u Iraku i Siriji.

“Premjestili smo nekoliko dodatnih mlažnjaka Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i tankera za dopunu gorivom u zrak u regiju. To će ojačati operaciju Shader, koja je postojeća operacija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Daesha u Iraku i Siriji. Osim toga, ovi britanski zrakoplovi će prema potrebi presresti sve napade iz zraka u dometu naših postojećih misija”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Komentari

komentar

You may also like