Izrael prvi put koristio pomorski sustav protuzračne obrane

Izrael je prvi put upotrijebio pomorski sustav proturaketne i protuzračne obrane kako bi oborio bespilotnu letjelicu koja se približavala iz Crvenog mora i zbog koje su se oglasile sirene u lučkom gradu Eilatu, objavila je danas vojska. Eilat je česta meta napada proiranskih hutista iz Jemena, koji napade izvode kako bi podržali Hamas, palestinsku islamističku organizaciju koja upravlja Gazom i koju također podupire Teheran.

Novi sustav

Izrael je rasporedio raketne korvete u Crvenom moru nakon izbijanja rata u Gazi, rekla je vojska. Jedna od njih je oborila dron novim sustavom C-Dome. “Preko noći raketna korveta Izraelskih obrambenih snaga klase Sa’ar 6 je prvi put uspješno presrela bespilotnu letjelicu koja se približavala s istoka i ušla u područje Akapskog zaljeva”, objavila je vojska.

C-Dome, prema izraelskoj obrambenoj tvrtki Rafael, koristi iste projektile presretače kao i poznatiji Iron Dome, tj Željezna kupola, izraelski protuzračni obrambeni sustav na kopnu, koji služi za obranu od dronova i raketa manjeg dometa. Za razliku od Iron Domea, koji ima vlastiti namjenski radar, C-Dome integriran u brodski radar za otkrivanje nadolazećih ciljeva.





Sustav nadopunjuje višeslojnu izraelsku protuzračnu obranu, koja, među ostalim, koristi i rakete Arrow-3, dizajnirane da presreću balističke projektile izvan Zemljine atmosfere.

Komentari

komentar





You may also like