Izraelska vojska zaplijenila je iranski raketni lanser Badr-3 u Gazi

Izraelske obrambene snage (IDF) došle su do značajnog otkrića krajem prošlog tjedna tijekom operacije u Gazi. U potrazi za skrovištima oružja, otkrili su iranski raketni bacač Badr-3. Četiri fotografije na kojima su vidljive rakete i lanser pored izraelskih vojnika je podijelila i izraelska vojska na društvenim mrežama. Ovo otkriće naglašava značajnu evoluciju u balističkim sposobnostima naoružanih skupina koje djeluju u Gazi, piše The Army Recognition.

Sustav raketnih bacača Badr-3 iranskog podrijetla, s procijenjenim dometom od 160 kilometara i nosivosti bojeve glave od 250 kilograma, predstavlja značajan napredak u arsenalu vojnih skupina u Gazi. Njegova sposobnost da nanese značajnu štetu iz daljine čini ga glavnom strateškom prijetnjom. Ovo otkriće naglašava i direktniju upletenost Irana u naoružavanje skupina u Gazi. Korištenje projektila od strane militanata u Gazi doživjelo je značajnu evoluciju u smislu tehnološke sofisticiranosti i strateškog dometa. Ova se evolucija odvijala u nekoliko ključnih faza, označavajući eskalaciju ofenzivnih sposobnosti oružanih skupina u regiji.

Početkom 2000-ih pojavila se prva generacija projektila Qassam, inspirirana ruskim raketama Katjuša. Ove su rakete, s početnim dometom od samo 2 km i eksplozivnim punjenjem od oko 1 kg, korištene su protiv bliskih ciljeva. Iako skromne po svojim mogućnostima, ove prve rakete simbolizirale su početak nove ere u oružanoj borbi skupina u Gazi. Između 2002. i 2005. Qassami su doživjeli značajna poboljšanja. Domet ovih projektila povećan je na 16 km, a njihovo eksplozivno punjenje povećano je na 10 kg. Ovo povećanje dometa i snage Qassama označilo je važan korak u eskalaciji prijetnje koju predstavlja ovo oružje.

Nakon 2005. godine naoružane skupine u Gazi diverzificirale su i optimizirale svoj arsenal. Usvojili su naprednije modele raketa, temeljene na ruskim i kineskim nacrtima. Među tim novim modelima bila je i ruska raketa Grad s dometom od 20 do 40 km, kao i rakete inspirirane kineskim modelima koje dosežu do 45 km udaljene ciljeve.

Nedavno je integracija stranih tehnologija i naprednijih projektila označila novu prekretnicu. Iranske i sirijske rakete, posebice Fajr 3 i M302, uvedene su u arsenal militanata. Ove su rakete predstavljale kvalitativni skok u pogledu dometa i snage, s eksplozivnim punjenjem do 175 kg. Godine 2023. predstavljanje rakete Badr-3 simboliziralo je novu razinu eskalacije. S dometom od 160 km i nosivošću od 250 kg, Badr-3 ima sposobnost dosezanja ciljeva daleko izvan neposrednih granica Gaze, čime predstavlja stratešku prijetnju velikom području.

Komentari

komentar





You may also like