Južnoafrička republika: Nasilni prosvjedi uglavnom tamnoputog stanovništva, uključila se vojska

Prosvjedi u Južnoafričkoj republici ušli su u šesti dan. Riječ je o nasilju kakvo JAR nije vidjela godinama. Dio prosvjednika koristi prosvjede za pljačku trgovina i skladišta. Drugi dio pali i uništava automobile, trgovina i trgovačke centre. Živote u prosvjedima je izgubilo najmanje 72 osobe, a uhićeno ih je preko 1200, prenosi AP.

Do prosvjeda je došlo nakon uhićenja bivšeg i tamnoputog predsjednika Jacoba Zume protiv kojeg se vodi 16 optužnica, uglavnom za korupciju. Zumu, još od kada je bio zamjenik predsjednik 1999. prati niz afera. Od optužbi za silovanje do navodne korupcije prilikom kupovine oružja u vrijednosti nekoliko milijardi dolara. Optužnice u podizane i odbacivane već nekoliko puta, pa Zumini glasači tvrde da je riječ o politički motiviranim sudskim procesima.

Dio prosvjednika tumači uhićenje tamnoputog predsjednika kao rasizam i nastavak apartheida. Iako to može i ne mora biti istina, činjenica jest da je JAR i dalje duboko raslojeno i nestabilno društvo, a problem rasne podjele samo je gurnut “pod tepih” od pada apartheida, zadnjih 27 godina. I najnovije prosvjede treba gledati u tom svjetlu, a uhićenje Zume samo je “kap koja je prelila čašu” u državi koja bilježi rekorde nezaposlenosti (skoro trećina stanovništva). JAR je i najgore prošao u Africi što se tiče pandemije, a nedostatak ključnih lijekova u državi je zabilježen i prije početka protesta. Siromaštvo, nezaposlenosti i kriminal disproporcionalno zahvaćaju crno stanovništvo.

Epicentri prosvjeda su u KwaZulu-Natal i Gauteng regijama, iako se šire i na ostale dijelove. U ponedjeljak se uključila i vojska nakon što su vlasti shvatile da je broj policajaca premalen da bi obuzdao val nasilja. Vlada tvrdi da policija i vojska koriste gumene metke i suzavce. S druge strane, prosvjednici uzvraćaju kamenjem, pale gume i postavljaju barikade. Velik broj trgovina i banaka odlučio je zatvoriti svoja vrata. Uskoro se očekuje prva nestašica goriva, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like