Kineski lovački zrakoplovi presreli američki zrakoplov nad Istočnim kineskim morem

Dva kineska lovačka zrakoplova presrela su američki vojni zrakoplov nad Istočnim kineskim morem, priopćio je NBC pozivajući se na američke vojne izvore.

Američki zrakoplovWC-135 Constant Phoenix, namjenjen za prikupljanje podataka iz atmosfere, između ostalog i radioaktivnih čestica i identifikaciju nuklearnih eksplozija, u srijedu je obavljao planiranu zadaću u međunarodnom zračnom prostoru nad Istočno-kineskim morem. Tada su ga presrela dva kineska lovca Su-30, objavila je američka TV postaja NBC.

Američki vojni izvori su izjavili,  kako je posada njihovog zrakoplova djelovanje kineskih pilota okarakterizirala kao „neprofesionalno“. Američki zrakoplov je letio u skladu s međunarodnim zakonima, a informaciju o incidentu američka strana proslijedila je Kini „vlastitim diplomatskim kanalima“.

To nije prvi incident ovakve prirode u toj regiji. Primjerice, u svibnju 2016. godine, kineski lovci presreli su američki izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južno-kineskog mora. Pentagon ovakve kineske akcije smatra „opasnim“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like