Lavrov poziva SAD da prekine napore usmjerene na marginalizaciju UN-a

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu SAD da odustane od pokušaja marginaliziranja UN-a, javlja Anadolu.

Lavrov je u obraćanju na 11. međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za sigurnosna pitanja u moskovskoj regiji rekao da “zapadni vladajući krugovi” podrivaju autoritet UN-a stvaranjem međunarodnih tijela izvan njihove kontrole.

“U interesu smanjenja međunarodnih napetosti, pozivamo Washington i Bruxelles da odustanu od pokušaja marginalizacije Ujedinjenih naroda i stvaranja struktura izvan njegovih okvira koje nemaju legitimitet, ali tvrde da vladaju svima drugima”, rekao je. Lavrov je ovdje vjerojatno mislio na niz međunarodnih organizacija ili saveza koje su stvorile zapadne nacije i koji djeluju neovisno o Ujedinjenim narodima, kao što su NATO, G7, G20, MMF i Svjetska banka.

Ministar vanjskih poslova istaknuo je da usred pokušaja Zapada da zadrži svoju globalnu dominaciju, zadatak ažuriranja globalne sigurnosne arhitekture na temelju bezuvjetnog poštivanja Povelje UN-a dolazi u prvi plan. Pozvao je na jačanje regionalne i međuregionalne sigurnosne suradnje u formatima koji su izvan kontrole Zapada.

Lavrov tvrdi da je Europa ‘potpuno izgubila’ neovisnost i ‘ustupila’ svoju moć NATO-u





 

Komentari

komentar





You may also like