Lukašenko upozorava na opasnost od propasti Rusije

Kratka pobuna plaćenika skupine Wagner i njihov marš na Moskvu pokazali su opasan potencijal nestabilnosti u Rusiji, upozorio je u utorak bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, prenosi dpa.

“Ako Rusija propadne, ostat ćemo pod ruševinama. Svi ćemo umrijeti”, rekao je Lukašenko u Minsku na ceremoniji dodjele nagrada visokim časnicima, prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko je izjavio da je odmah stavio bjeloruske snage u stanje borbene pripravnosti tijekom pobune pripadnika skupine Wagner koja je završila u subotu. Vojska, policija i specijalne snage stavljeni su u stanje pune borbene pripravnosti u roku od jednog dana, dodao je Lukašenko koji je bio medijator u pregovorima o okončanju pobune vođe Wagnera Jevgenija Prigožina.

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. i bliski je saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Bjeloruski predsjednik priznao je da su sve uključene strane, pa tako i on, podcijenile opasnost od eskalacije, vjerujući umjesto toga da se problem može riješiti. Putin i Prigožin su se “sudarili”, rekao je. “U ovom slučaju nema heroja”, dodao je. Prema Kremlju, Prigožin će u Bjelorusiji imati utočište, a u Rusiji je slučaj protiv njega odbačen.

Lukašenko je također rekao da njegova zemlja želi učiti iz ratnog iskustva ruske plaćeničke skupine Wagner, izvijestila je u utorak Belta. “Ako njihovi zapovjednici dođu i pomognu nam… kažu nam što je trenutno važno… To je neprocjenjivo. To je ono što trebamo preuzeti od Wagnera”, rekao je Lukašenko, dodajući da se Bjelorusija ne treba bojati prisutnosti plaćenika. “Pomno ćemo ih držati na oku”, najavio je bjeloruski čelnik.





Putin zahvalio Wagnerovim borcima koji su spriječili krvoproliće

 





Komentari

komentar

You may also like