Medij: SAD su spaljivanje Kur’ana opisale kao gnusni čin, ali ga nisu osudile

Diljem Turske i muslimanskog svijeta (ali i u zapadnim gradovima gdje živi brojna muslimanska zajednica poput New Yorka) održavaju se masovni prosvjedi zbog spaljivanja svete knjige islamske vjere – Kur’ana ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu, u Švedskoj. Pale se švedske zastave, traži osveta i kažnjavanje počinitelja. Tursku javnost posebno vrijeđa činjenica da je odobrenje za ovaj „performans“ odobrila švedska vlada, ne želeći prihvatiti argument o pravu na slobodu izražavanja i sl., na koji se ta vlada poziva kada je riječ o vrijeđanju osjećaja više od milijardu muslimanskih vjernika širom svijeta.

Turski mediji, osim samih prosvjeda, s velikom pozornošću prate i reakcije zapadnih zemalja na ovaj nemili čin koji duboko vrijeđa osjećaje muslimana.

Tako državna agencija Anadolu (AA) izvješćuje o reakciji državnog vrha Sjedinjenih Država i prenosi izjavu glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea.

“Kao elemente demokracije, podržavamo pravo na organiziranje i okupljanje. Ali kao što je švedski premijer (Ulf Kristersson) rekao, nepoštovanje je spaliti knjigu koja je sveta tolikom broju ljudi.” kazao je Price.

Navodeći da sve što je legalno ne znači da je i prikladno, Price je podsjetio da je 2010. svećenik na Floridi planirao organizirati događaj spaljivanja Časnog Kur’ana, “Neke stvari mogu biti legalne, ali ružne”. rekao je.

“U isto vrijeme, svjesni smo da je incident u Švedskoj možda učinjen zlonamjerno, kako bi se oslabilo jedinstvo između naših europskih saveznika preko Atlantika”, kazao je glasnogovornik State Departmenta.





Na pitanje novinara TRT-a hoće li osuditi ovaj incident, kazao je da je incident uznemirujući i krajnje bezobrazan, ali nije izravno osudio incident, navodi agencija Anadolu.

Potom je novinar rekao: “Čak su i Ujedinjeni narodi to osudili, što sprječava (američko) Ministarstvo vanjskih poslova da to osudi?”

“Nitko ne brani ono što se tamo dogodilo. Istu stvar čuli ste od visokih švedskih dužnosnika. Demokracije imaju slobodu okupljanja. Postoji sloboda izražavanja, a ta sloboda izražavanja ponekad može ljudima dati za pravo da počine djela bez poštovanja, odvratna i odvratna. Sve ovo definira ono što se dogodilo.” – bio je odgovor Neda Pricea.





Dopisnik AA na istoj konferenciji Pricu je postavio pitanje: “Koristili ste svakakve izraze po ovom pitanju. Rekli ste da je bez poštovanja, rekli ste da je odvratno, ali niste to osudili. Čak je i Rusija to osudila. Zašto ne osudite ovaj čin mržnje?”

Price je kazao: “Ne oklijevam osuditi ovaj postupak. Kao što sam već rekao, ovo je odvratan čin.” Odgovorio je, ali ipak nije osudio, navodi Anadolu, konstatirajući da se Price „zadovoljio ocjenom da je ovaj postupak bio “brutalan”, a da je počinitelj “provokator”.

Glasnogovornik State Departmenta je tvrdio kako ova akcija nije akcija švedske vlade, već akcija zlonamjernog provokatora koji je djelovao s namjerom da stvori klin između Turske i Švedske.

Price je također izjavio da su Švedska i Finska spremne za ulazak u NATO, zaključuje AA.

U idućoj vijesti turska agencija Anadolu je prenijela riječi glasnogovornice bijele kuće Karine Jean-Pierre na istu temu.

Govoreći na konferenciji za novinare, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre osvrnula se na spaljivanje Kur’ana ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu u Švedskoj, te o “pravnom zakonu” švedskog premijera Ulfa Kristerssona u svezi spaljivanja knjige koja je mnogima svetinja. ali to ne znači da je postupak primjeren” i izjavila da je takvo ponašanje “iznimno nepoštovanje”.

Jean-Pierre je napomenula da su Turska, Finska i Švedska poduzele važne korake i ocijenila da su dvije zemlje spremne postati članice NATO-a i da bi to bilo dobro za sigurnost Europe. S druge strane, ponovila je kako je Turska “vjerodostojan partner”, zaključuje agencija Anadolu.

Podsjećamo kako je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO savez nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu (dpa).

“Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a”, kazao je Erdogan u Ankari.

Više o tome možete pogledati na poveznici ispod teksta.

https://www.geopolitika.news/vijesti/erdogan-svedska-ne-moze-racunati-na-podrsku-za-nato-nakon-paljenja-kurana/

 

 

Komentari

komentar

You may also like