Njemačka oslobađa dio svojih naftnih rezervi. Stanje na globalnom tržištu krajnje je nestabilno

Rat u Ukrajini izaziva turbulencije na tržištu nafte. Članovi Međunarodne energetske agencije stoga žele iz rezervi nafte osloboditi ukupno 60 milijuna barela. Njemačka preuzima udio od 5,4 posto, navodi njemački FAZ.

Osim toga, isti medij, pozivajući se na saveznu vladu u Berlinu, javlja kako u najkraćem mogućem roku Njemačka planira kupiti plin za 1,5 milijardi eura.

Njemačko ministarstvo gospodarstva dodijelilo je 1,5 milijardi eura njemačkom zajedničkom čvorištu Trading Hub Europe (THE) za kupnju LNG-a.

Glasnogovornica Trading Hub Europe potvrdila je FAZ-u da je njemačka vlada osigurala financijska sredstva za kupnju LNG-a i skladištenje u njemačkim skladištima plina.

U srijedu, 2. ožujka, cijene plina u Europi ponovno su naglo porasle, za više od 50%, a kotacije TTF-a do kraja dana zaustavile su se na 1973 dolara za tisuću kubnih metara.

Budući da Njemačka nema svoje LNG terminale, plin će se očito isporučivati ​​preko belgijskih ili nizozemskih terminala. Zanimljivo je da u jedan od belgijski stiže i ruski ukapljeni plin iz terminala Yamal LNG na Arktiku.





Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz izjavio da Berlin planira imati dodatnih 2 milijarde kubičnih metara uskladištenog plina do sljedeće sezone grijanja te počinje ubrzavati izgradnju dva LNG terminala, čiji bi kapacitet mogao doseći 18 milijardi kubika.

Stanje na svjetskom energetskom tržištu krajnje je nestabilno. Kina se priprema za osiguranje sigurne opskrbe

Visoki kineski dužnosnici izdali su naredbe za osiguranje opskrbe zemlje energijom i osnovnim robama, budući da bi ruska vojna operacija u Ukrajini i zapadne sankcije mogle dovesti do poremećaja u opskrbi.





Kineske vladine agencije, uključujući Nacionalnu komisiju za razvoj i reformu, naredile su državnim kupcima da pretražuju tržišta proizvoda, uključujući naftu i plin, željeznu rudu, ječam i kukuruz kako bi zatvorili sve moguće prekide u opskrbi zbog situacije oko Ukrajine. O tome je izvijestio američki Bloomberg.

Bloomberg-ov stručni izvjestitelj Stephen Stapczynski  na svom je twitteru napisao: “Jamčenjem opskrbe visokog prioriteta za zemlju, (kineski) dužnosnici su zabrinuti zbog utjecaja rastućih troškova za osnovne robe na globalnom tržištu na kinesko gospodarstvo.”

U međuvremenu, kineski su dužnosnici izjavili da će njihova zemlja nastaviti uvoziti ruski plin i naftu i održavati redovite trgovinske kontakte s Rusijom usprkos zapadnim sankcijama, kojima se Kina „snažno protivi“, kako je to izjavio glasnogovornik kineskog MVP Wang Wenbin na medijskoj konferenciji.

 

Komentari

komentar

You may also like