Njemački predsjednik: Svijet ulazi u fazu sukoba

Svijet ulazi u fazu sukoba, a pred Njemačkom su teške godine, rekao je u petak njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, prenosi Anadolu.

Steinmeier je u velikom govoru upozorio na teške posljedice rusko-ukrajinskog rata, istaknuvši da će se Njemačka morati suočiti s novim izazovima, te pozvao na javnu solidarnost u suočavanju s tekućim krizama. „Do sada smo uživali vjetar u leđa. Sada nas čeka vjetar u prsa“, rekao je Steinmeier.

Njemački predsjednik rekao je kako početak ruske agresije na Ukrajinu označava „novu eru“ u međunarodnim odnosima. „Žalosna istina glasi: svijet je na putu prema fazi sukoba“, rekao je Steinmeier i u tom kontekstu spomenuo i ambicije Kine koje će, zajedno s ruskom agresijom na Ukrajinu, „oblikovati međunarodne odnose“.

“Dan 24. veljače bio je prekretnica u povijesti”, rekao je Steinmeier, govoreći o početku ruskog rata protiv Ukrajine, dodajući da je rat okončao eru mira i stabilnosti od koje su Nijemci uvelike profitirali i smanjio europski sigurnosni poredak na “krš.” “Svojom imperijalnom opsesijom, ruski je predsjednik prekršio međunarodno pravo, doveo u pitanje granice, počinio otimanje zemlje. Ruski napad je napad na sve lekcije koje je svijet naučio iz dva svjetska rata”, rekao je Steinmeier.

Dodao je da su posljedice rata, nove sigurnosne prijetnje, energetska kriza i inflacija, uvelike dovele u pitanje uspješan gospodarski model Njemačke. “Vjerujem da su mnoge zabrinutosti opravdane. Proživljavamo najdublju krizu od ponovnog ujedinjenja Njemačke”, naglasio je. Steinmeier je naglasio da će Njemačka smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti, te se prilagoditi novim izazovima poduzimanjem potrebnih koraka, ali neće prekinuti svoje napore u promicanju međunarodnog dijaloga i suradnje.

“Novo blokovsko sučeljavanje, podjela svijeta na ‘mi protiv njih’ nije naš interes”, istaknuo je. “Da, moramo smanjiti našu ranjivost, smanjiti jednostranu ovisnost. Ali to ne znači manje umrežavanja sa svijetom, već više”, dodao je. Steinmeier je istodobno ukazao i na „otpornost“ Nijemaca i izrazio uvjerenost da će Njemačka prebroditi i ovu krizu. „Mi se moramo koncentrirati na ono što trenutna situacija nalaže. I tada ne moramo bespomoćno i sa strahom gledati prema vremenima koja su pred nama“, rekao je njemački predsjednik u obraćanju o stanju nacije, prenosi Reuters.





Putin se u govoru obrušio na zapadne elite, cancel kulturu i “umjetno stvorenu” Ukrajinu

Komentari

komentar





You may also like