Noć vještica – novi datum odgode Brexita!

Šefovi država ili vlada EU na sinoćnjem, dugotrajnom summitu u Bruxellesu ponovo su odgodili rok britanskog izlaska iz Unije, ovoga puta do 31. listopada, i tako spriječili „crni scenarij“ izlaska te zemlje bez postignutog sporazuma, već u petak, 12. travnja. Konačna odluka bit će usvojena nakon pregovora s Londonom u lipnju.

Sada britanska premijerka Theresa May mora dati suglasnost na promjenu planova tj. mora usuglasiti navedene promjene s britanskim parlamentom.

Osim toga, Britanci sada moraju sudjelovati na izborima za Europski parlament, koji se održavaju u svibnju, a u protivnom bi ta zemlja morala napustiti Uniju do 1. lipnja. Sve ovo će za Theresu May biti ozbiljan test, jer će se sada susresti s još većim pritiskom svojih političkih oponenata kod kuće, od kojih mnogi ionako izjavljuju kako je odgoda Brexita izdaja zemlje i naroda, koji se 2016.g. na referendumu izjasnio za izlazak Velike Britanije iz EU. May je već priznala kako će mnogi biti nezadovoljni.

Ovu odluku EU na svom je tvitu prokomentirao i premijer Republike Irske Leo Varadkar, zemlje koje se sporazum o Brexitu nedvojbeno najviše i tiče jer jedina ima kopnenu granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom. Vardakar, tako, navodi slijedeće: „Mi smo završili. Prvo: fleksibilni produžetak do 31. listopada. Drugo: mi ćemo razmotriti rezultate stanja na našem slijedećem summitu u lipnju. Treće: Britanija mora sudjelovati na izborima za EU ili izići 1. lipnja bez sporazuma“.

Dakle, možemo zaključiti slijedeće: komedija se nastavlja, samo ovoga puta s većim razmakom javnog prikazivanja igrokaza, koji se do sada odvijao redovito, gotovo svaka dva tjedna. Građani EU od danas će se, vjerojatno, odmoriti od teme Brexita barem do lipnja, dok britanske stanovnike, već ionako svim ovim dovoljno isfrustrirane, tek očekuje nastavak besplodne, iscrpljujuće borbe i prepucavanja njihovih političkih elita oko „kaše, koju su sami zakuhali“.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like