Normalizacija odnosa: Uskoro uspostava financijskog foruma na relaciji UK-EU

Izvršno tijelo Europske unije, Europska komisija, priopćila je danas da će uskoro biti uspostavljen dugo odgođeni forum za raspravu financijskih regulatora EU-a i UK-a, nakon što London provede novi i najavljeni dogovor o Sjevernoj Irskoj, prenosi Reuters.

Forum za ekonomsku raspravu, sličan onom koji EU već ima sa Sjedinjenim Državama, trebao je biti uspostavljen do ožujka 2021., ali je zamrznut zbog neslaganja oko trgovinskih odnosa sa Sjevernom Irskom. Ta su neslaganja izglađena prošlomjesečnim sporazumom, tzv. Windsorskim okvirom, koji UK tek treba službeno ratificirati.

“Spremni smo započeti rad na dovršavanju Memoranduma o razumijevanju (MoU) o regulatornoj suradnji financijskih usluga”, rekao je danas glasnogovornik jedinice za financijske usluge Europske komisije. “Kad se Windsorski okvir provede, ovaj memorandum o razumijevanju omogućit će odnos sličan onom kojeg već imamo s drugim zemljama s važnim sektorom financijskih usluga”, rekao je glasnogovornik.

Brexit je učinio da londonski City postane znatno više odsječen od trgovačkih i monetarnih tokova EU-a, prisilivši banke, osiguravatelje i upravitelje imovinom da uspostave nova sjedišta u EU bloku kako bi izbjegli prekid usluga. Oko 7000 financijskih poslovanja preselilo se iz Velike Britanije na kontinent, a Amsterdam je prestigao London kao najveće europsko središte trgovanja dionicama.

Predstavnici iz financijskog sektora tvrde da bi novi forum na relaciji UK-EU mogao poboljšati zategnute odnose u sektoru i pomoći u ublažavanju napetosti u područjima, kao što je npr. “čišćenje derivata”. David Schwimmer, izvršni direktor London Stock Exchange Group, rekao je prošli tjedan da je poboljšanje odnosa između EU-a i UK “dobra stvar” kako bi se izbjegla fragmentacija tržišta.

Komentari

komentar





You may also like