Odlazi glavna Trumpova stručnjakinja za Rusiju i velika Putinova kritičarka Fiona Hill

Foto: preuzeto s portala Bustle

Tek što je sinoć objavljeno o smjeni v.d. američkog ministra obrane Patricka Shanahana, iz SAD-a danas stiže nova vijest o predstojećim „teškaškim“ kadrovskim promjenama unutar Trumpove administracije. Jer kada se radi o njegovoj glavnoj stručnjakinji za Rusiju, definitivno je riječ o „teškoj kategoriji“ unutar personala Bijele kuće. Dakle, prema navodima američkog medija Foreign Policy, specijalna savjetnica američkog predsjednika za Europu i Rusiju Fiona Hill  može napustiti svoju funkciju u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a već u kolovozu, nakon što je na nju bila imenovana u travnju 2017. godine.

Hill je poznata kao pobornica oštre američke politike prema Rusiji. A pojava Fione Hill, autorice kritičke knjige o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu iz 2013. g. „Putin: operativac Kremlja“ u Trumpovoj administraciji, svojedobno je izazvala niz pitanja o tome, kako će autoričini pogledi ići zajedno s politikom američkog predsjednika. Jer u knjizi je Hill upozoravala tadašnju Trumpovu administraciju da „ne podcjenjuje sposobnost strateških predviđanja ruskog vođe i njegovu sposobnost pronalaska slabih točaka suparnika, koje proizlaze iz iskustva rada u KGB-u“. Još prije dolaska u Bijelu kuću Hill je, objašnjavajući zašto se „Vladimir Putin miješao u izbore u SAD“, kazala, kako su „ucjena i zastrašivanje – Putinova vizit-karta“.

Inače, Fiona Hill je rođena Britanka, a obrazovanje je dobila u SAD-u. Od 1987.-1988. g. stažirala je i u Institutu za strane jezike Moris Torez u Moskvi. Doktorat je dobila na sveučilištu Harvard 1998. g. obranivši dizertaciju o korijenima suvremene ruske javne i političke misli, a prije imenovanja na dužnost u američko Vijeće za nacionalnu sigurnost bila je znanstvena suradnica u poznatom washingtonskom „trustu mozgova“ Brookings Institution.

Pojedini američki mediji ovih dana pišu kako će odlaskom Fione Hill Trumpova administracija izgubiti „priznatog stručnjaka o suvremenoj Rusiji, koja posjeduje ugled u političkim krugovima Washingtona“.
Umjesto Fione Hill u Vijeće za nacionalnu sigurnost trebao bi stići stručnjak za kontrolu nad naoružanjem Tim Morrison, a što se od dijela američkih komentatora tumači kao mogući signal o promjeni smijera Trumpove politike u stranu pregovora s Moskvom vezano uz smanjenje atomskog naoružanja.

Geopolitika News već je ranije izvijestila o tajnom sastanku Fione Hill i Putinovog posebnog savjetnika Yuria Ushakova u Moskvi 18. travnja (činjenica o tom sastanaku, naravno, nije mogla ostati tajna ali njegov sadržaj jest), i  njihovom razgovoru o američko-ruskim odnosima (vidi poveznicu ispod teksta).

Zoran Meter: Razgovor Putin-Trump: ŽELJA ZA POMIRBOM ILI OBJAVA RATA VENEZUELI?

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like