Poljski ministar u Washingtonu hvalio Trumpovog čovjeka za vanjsku politiku: ‘Poljska ima prijatelja’

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski potvrdio je tijekom posjeta Washingtonu predanost Poljske održavanju čvrstih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na političke tranzicije. “Što se tiče odnosa sa SAD-om, ne stavljamo sve žetone na jednu boju. Ciljamo na najbolje moguće odnose s Amerikom bez obzira na to tko je na čelu, i nećemo ponoviti pogreške naših prethodnika”, rekao je Sikorski tijekom konferencije za novinare, prenosi Polskie Radio.

Sikorski je istaknuo svoj susret s generalom Keithom Kelloggom, bliskim savjetnikom za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i sadašnjim članom think tanka America First Policy Institute. Impresioniran Kelloggovim razumijevanjem regionalne dinamike i značajem doprinosa Poljske, Sikorski je izrazio optimizam u vezi s njihovim odnosom. “To je čovjek koji razumije situaciju u našoj regiji, razumije uloge ovog rata i razumije da Poljska čini više od ostalih saveznika. Čini mi se da u generalu Kelloggu Poljska ima prijatelja”, primijetio je Sikorski.

Anthony Blinken i Radoslaw Sikorski, Washington, SAD, 26. veljače 2024. (Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / Guliver image)

Poljski šef diplomacije također je govorio o poljskoj inicijativi da se prag izdvajanja za obranu zemalja članica NATO-a podigne na 3% BDP-a, pozicionirajući Poljsku kao lidera u Savezu. Što se tiče rata u Ukrajini, Sikorski je naglasio potrebu za usklađenim djelovanjem u odvraćanju ruske agresije i založio se za šire napore izvan same Ukrajine. “Troškovi koje Rusija dosad snosi nisu dovoljno visoki. Kao što sam rekao, ne bi se trebalo ograničavati na Ukrajinu […] Trebali bismo im stvoriti neizvjesnost o tome što ćemo učiniti posvuda, ne samo u Ukrajini”, poručio je Sikorski.

Bivša nacionalistička vlada u Varšavi održavala je dobar odnos s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Republikanski predsjednik boravio je u Varšavi 2017. i upozorio da je budućnost zapadne slobode pod prijetnjom, u vrijeme dok se Poljska sporila s Europskom unijom zbog optužbi Bruxellesa da krši demokratske vrijednosti i ugrožava neovisnost pravosuđa. Nakon što je Joe Biden pobijedio na izborima 2020., poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) priznala ga je kao novog čelnika tek nekoliko tjedana kasnije.

Poljski šef diplomacije u Washingtonu je boravio kako bi s američkim dužnosnicima razgovarao o sigurnosnim pitanjima i ratu u Ukrajini.

Trumpova predizborna vanjska politika: čimbenik koji bi mogao odlučiti američke izbore





Poljska: NATO je 20 puta bogatiji od Rusije i može dugotrajnije ratovati





 

Komentari

komentar

You may also like