Pompeo: SAD i Indija moraju se zajedno suprotstaviti kineskoj prijetnji

Američki državni tajnik Mike Pompeo nalazi se, zajedno s američkim ministrom obrane, Markom Esperom u Indiji, u sklopu godišnjeg dijaloga New Delhija i Washingtona. Pompeo je uputio jasnu poruku New Delhiju kako je potrebno zajedno se suprotstaviti kineskoj prijetnji.

“Danas je nova prilika za približavanje dviju velikih demokracija, kao što su naše”, rekao je Pompeo uoči susreta s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom i ministrom obrane Rajnathom Singhom, prenosi Reuters.

Indija se ovoga lipnja vojno sukobila u spornoj himalajskoj regiji s kineskim snagama, pri čemu je poginulo 20 indijskih vojnika. Iako je sukob bio ograničenog karaktera on dobro ukazuje na antagonizam između dvije najmnogoljudnije države na svijetu. Godine 1962. Kina i Indija vodile su kratkotrajni rat, iz kojega je Kina izašla kao pobjednik. Dok je u Hladnom ratu Sovjetski Savez, nakon sovjetsko-kineskog raskola, podržavala Indiju, a SAD dugogodišnjeg indijskog suparnika Pakistan, danas su karte promijenjene. SAD se nada da može u Indiji pronaći snažnog saveznika u regiji protiv sve jačeg kineskog utjecaja, dok Pakistan sve više potpada u kinesku interesnu sferu.

“Pred nama je zasigurno još puno posla. Moramo raspravljati danas o puno toga: našoj suradnji po pitanju pandemije koja potječe iz Wuhana, suprotstavljanju prijetnjama koje Kineska komunistička partija predstavlja za sigurnost i slobodu te o promicanja mira i stabilnosti širom regije”, kazao je Pompeo.

U studenom će se održati zajedničke vojne vježbe SAD-a, Indije, Japana i Australije u Bengalskom zaljevu, čime se šalje jasna poruka Kini.

Očekuje se potpisivanje vojnog sporazuma u utorak po kojemu će Indija dobiti pristup američkim satelitskim podacima, čime će poboljšati preciznost svojih projektila i dronova.





Komentari

komentar

You may also like