Posebni Bidenov izaslanik J. Kerry već tri dana boravi u Moskvi!

Posebni predstavnik američkog predsjednika Joe Bidena za klimatska pitanja John Kerry, koji boravi u radnom posjetu Moskvi, izvijestio je u srijedu, 14. srpnja, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o svojim sastancima s ruskim kolegama, priopćila je služba za medije u Kremlju (info: Eadaily).

Tijekom tih razgovora, kako se navodi, bilo je riječi o „različitim aspektima međunarodne klimatske agende“.

Putin je naglasio kako Ruska Federacija pridaje veliku važnost postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i zagovara depolitizirani i profesionalni dijalog na ovom području. S tim u svezi postavljena su pitanja pripreme za 26. zasjedanje Konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (Glasgow, 31. listopada – 12. studenog 2021.), uzimajući u obzir nacionalne prioritete za dekarbonizaciju.

U kontekstu trenutnog predsjedavanja Rusije Arktičkim vijećem, održana je razmjena mišljenja o izgledima bilateralne suradnje u zaštiti okoliša na Arktiku.

“U cjelini je rečeno kako su klimatska pitanja jedno od područja u kojima Rusija i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese i bliske pristupe”, izvijestio je Kremlj.

Podsjećamo: iskusni američki diplomat i bivši državni tajnik u vrijeme Obamine administracije John Kerry 13. srpnja razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Ruslanom Edelgerievim. Dan ranije, Kerryja, koji još uvijek radi u strukturama američkog State Departmenta, primio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je dolazak američkog posebnog izaslanika u Moskvu nazvao pravodobnim. Označio ga je kao važan i pozitivan signal s gledišta razvoja američko-ruskih odnosa, uklanjanja napetosti i uspostave bitnog i profesionalnog rada na onim područjima u kojima dvije države mogu naći zajedničke nazivnike.





Što će na ovo reći Donald Trump koji je sve vrijeme svoga mandata upravo to isto pokušavao postići, ali su mu demokrati, uključno i sam Joe Biden, redovito „podmetali noge“ i gotovo ga proglašavali nacionalnim izdajnikom i ruskim agentom?

Komentari

komentar





You may also like