Putin i Erdogan započeli razgovore u Sočiju

Ruski i turski predsjednik započeli su u razgovore u užem sastavu u Zelenoj dvorani Carskog lječilišta u crnomorskom ruskom gradu Sočiju. Kako je ranije najavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, planirano je da se pregovori dotaknu širokog spektra bilateralne suradnje, kao i regionalnih i međunarodnih pitanja. Stoga se očekuje da će se čelnici usredotočiti na rusko-tursku višestruku suradnju, gospodarske veze, provedbu strateških energetskih projekata te razmijeniti mišljenja o izvozu ukrajinskog žita, Ukrajine, Sirije i Nagorno-Karabaha, prenosi TASS.

Ankara na razgovore u Sočiju između Erdogana i Putina gleda kao na nastavak njihovog sastanka u Teheranu 19. srpnja na marginama samita trojke u Astani. Tijekom službenog posjeta Rusiji, Erdogana prate čelnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane, Nacionalne obavještajne službe, Ministarstva energetike, Ministarstva financija i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, prenosi turski AA.

Turski politolog Umit Nazmi Hazir uvjeren je da će za Ankaru nadolazeća operacija u Siriji biti prioritetno pitanje na sastanku napominjući da je to “crvena linija” za sigurnost Turske. Ističe da bi Erdogan prije predsjedničkih izbora mogao pokušati riješiti pitanje kurdskog YPG-a i izbjeglica u dogovorima s Damaskom. Osim toga, stručnjak smatra da bi Erdogan mogao pokazati spremnost sudjelovati u potencijalnim rusko-ukrajinskim pregovorima, kao i razgovarati o mogućem pridruživanju Turske BRICS-u, tvrdi Hazor za ruski medij Kommersant.

Azerbejdžanski politolog Ilgar Velizade smatra da Turska nema veliku ulogu nedavnom pogoršanju u Lačinskom koridoru koji povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom. “Ovdje će sporazumi između Moskve i Bakua biti od presudne važnosti”, rekao je za Kommersant. Međutim, nije isključio da bi se dvojica čelnika mogla dogovoriti oko približavanja Turske i Armenije uz deblokiranje kopnene granice i otvaranja tzv. Zangezurskog koridora koji uključuje autocestu i prugu između Azerbajdžana i Turske preko Armenije. Stručnjak napominje da bi turski čelnik mogao pokrenuti pitanje aktivnije uloge turskih promatrača u gradu Agdam.

Politički analitičar iz Turske Valdai Hasan Selim Ozertem rekao je za Kommersant da bi situacija oko nuklearne elektrane Akkuyu mogla biti najvažnije pitanje na predstojećim pregovorima. Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom koja ga gradi nedavno je promijenila podizvođača, otkazavši ugovor s turskom tvrtkom IC Ictas zbog kašnjenja. Turska oporba nezadovoljna je činjenicom da je novi podizvođač, TSM Enerji, zapravo “konzorcij tri ruske tvrtke”. Stručnjak smatra da to ukazuje na ovisnost Turske o Rusiji u energetskoj sferi.

Komentari

komentar





You may also like