Putin i Raisi spremni poticati mir u Afganistanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom iranskom kolegi Ibrahimu Raisiju na pobjedi na izborima i preuzimanju dužnosti. Putin je s iranskim predsjednikom razgovarao o stanju u Afganistanu. Osim toga, dvojica predsjednika razgovarala su o nuklearnom sporazumu i nadolazećem summitu Šangajske organizacije (ŠO) u Dušanbeu.

Podsjetimo, Rusija je predložila prijam Irana u tu organizaciju, u kojoj su još, između ostalog Kina, Indija i Pakistan, u čijem predvorju Teheran već dugo čeka dozvolu za članstvo.

Putin i Raisi primijetili su visoku razinu rusko-iranskih odnosa i dogovorili nastavak kontakata.

Moskva i Teheran potvrdili predanost razvoju višestrane i obostrano korisne suradnje, uključujući provedbu velikih zajedničkih trgovačko-gospodarskih projekata. Druga tema razgovora dvojice predsjednika bila je interakcija u borbi protiv koronavirusa, istaknula je medijska služba Kremlja.

Dvojica čelnika posvetili su veliku pozornost događajima u Afganistanu i izrazili spremnost za svoj doprinos uspostavi mira i stabilnosti u toj zemlji. Predsjednici Rusije i Irana razgovarali su i o pripremama za summit Šangajske organizacije u Dušanbeu. Ranije se Teheran prijavio za punopravno sudjelovanje u ŠO, prenosi Russia 24.

Također, Putin i Raisi razgovarali su o mogućnosti povratka Teherana na Zajednički sveobuhvatni akcijski plan – JCPOA iz nuklearnog sporazuma od srpnja 2015. godine, i čiji su supotpisnici, uz Iran, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Kina, Rusija i Francuska. Podsjećamo da je 2018. američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz tog sporazuma i uveo teške trgovinske sankcije Teheranu.





Nakon toga, Iran je počeo postupno ukidati ograničenja na broj centrifuga i razinu obogaćivanja urana. Obnova sporazuma dogovorena je za 90%, ali neka pitanja o tome i dalje ostaju otvorena, poput onih na koji će način Washington ispuniti svoje obveze. Istodobno, Iran se spreman vratiti na sporazum ako Sjedinjene Države ukinu sve sankcije.

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi službeno je preuzeo dužnost 5. kolovoza. Telefonski razgovor Putina i Raisija bio je prvi od Raisijevog izbora za iranskog predsjednika.

 





Komentari

komentar

You may also like