Reakcije iz svijeta na AUKUS, vojni pakt Australije, UK i SAD-a

Sinoć je obznanjeno stvaranje trilateralnog vojno-sigurnosnog pakta između Australije, UK i SAD-a zvanog AUKUS (prema prvim slovima država na eng.). Njime je dogovorena izgradnja 8 podmornica na nuklearni pogon u Australiji uz pomoć druge dvije države pakta, a do tada će Australija pojačati i modernizirati druge oružane sustave. Razlog iza ovakvog dogovora je stvaranje protuteže Kine, čija mornarica je sve prisutnija u regiji.

Problem koji je unio razdor među zapadne saveznike jest što je Australija jednostrano odlučila izaći, bez prethodne najave, iz ugovora sporazum o nuks Francuskom o stvaranju 12 podmornica na konvencionalni pogon vrijednog preko 50 milijardi eura, piše Politico.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nije skrivao razočaranje. Kazao je kako je riječ o “ubodu nožem u leđa” te kako “saveznici to ne rade”. Kazao je i kako je narušeno povjerenje između Pariza i Washingtona kroz “američki potez isključenja europskog saveznika i partnera iz novog partnerstva s Australijom, u vrijeme kada se suočavamo s dosad neviđenim izazovima u indo-pacifičkoj regiji, bilo u smislu naših vrijednosti ili u smislu poštivanja multilateralizma zasnovanog na vladavine prava, pokazuje nedostatak koherentnosti od strane Washingtona i to moramo primijetiti samo sa žaljenjem”, prenosi Euronews.

Iz Pekinga su, očekivano, kritizirali pakt, tvrdeći da “ozbiljno narušava regionalnu stabilnost i mir, pojačava utrku u naoružanju i potkopava međunarodne napore u zaustavljanju daljnjeg naoružanja”. “To je krajnje neodgovorno i pokazuje dvostruka mjerila u korištenju nuklearnog izvoza za geopolitičke igre”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lijian Zhao, piše Global Times.

Oglasili su se i iz Rusije. “Skrenuli smo pozornost na objavljene planove Canberre u sklopu nove trilateralne sigurnosne inicijative Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Ujedinjenog Kraljevstva. Vjerujemo da će Australije, kao zemlja bez nuklearnog oružja i vjerni sudionik Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, ispoštovati svoje obveze i prema kriterijima koje je uspostavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Također, očekujemo da će Canberra osigurati potrebnu suradnju s agencijom IAEA – TASS kako bi se isključili svi rizici “, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenosi TASS.

Susjedni Novi Zeland, bliski saveznik Australije, ovog puta je zauzeo čvrsti stav da australske podmornice neće smjeti u njihove teritorijalne vode jer neće podići zabranu za plovila pokretana nuklearnim pogonom (ovo uključuje i brodove) koja je na snazi od 1985. zbog francuskih nuklearnih pokusa u Tihom Oceanu. Zbog ove zabrane ni američki nosači na nuklearni pogon, ni razarači s nuklearnim bombama nisu smjeli do obala Novog Zelanda već više od 35 godina. “Stav Novog Zelanda u odnosu na zabranu brodova na nuklearni pogon u našim vodama ostaje nepromijenjen”, rekla je premijerka Jacinda Ardern. Ipak, ova zabrana ne mijenja daljnju sigurnosnu suradnju s dosadašnjim partnerima, tvrdi Ardern, a prenosi The Strait Times.





Iz EU su vrlo oprezni. Glasnogovornik Europske unije za vanjske poslove potvrdio je da Bruxelles “nije bio obaviješten o ovom paktu ili ovoj inicijativi”. “U kontaktu smo s navedenim partnerima kako bismo saznali više i naravno da o tome moramo razgovarati unutar EU-a s našim državama članicama kako bismo procijenili implikacije takve najave”, dodao je Peter Stano. Borrell je rekao da će najbolja prilika za razgovor o novom paktu biti na sastanku EU ministara u Luksemburgu 18.10. Sudeći prema izjavama, dalo bi se zaključiti da EU nije ništa znala o novom paktu i da je sada u poziciji gdje Bruxelles treba zauzeti stranu između Pariza i Washingtiona.

Komentari

komentar





You may also like