Rusija proglasila 20 čeških diplomata „persona non grata“

Rusija protjeruje 20 djelatnika češkog veleposlanstva u Ruskoj Federaciji proglašujući ih „personama non grata“. Zemlju moraju napustiti već danas, 19. travnja. O tome je sinoć izvijestila služba za medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Jučer je češki veleposlanik u Moskvi Vitezslav Pivonka pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Prethodno je rusko MVP Češkoj izrazilo odlučan prosvjed zbog protjerivanja 18 ruskih diplomata “pod izmišljenim izgovorom” i poručilo da će “poduzeti mjere odmazde koje će autore ove provokacije upoznati na njihovu punu odgovornost za uništavanje temelja normalnog razvoja odnosa dviju zemalja”.

Naime, češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamacek najavili protjerivanje 18 ruskih diplomata, koji su bili optuženi za špijunažu. Kažu da u ruskom veleposlanstvu u Pragu previše diplomata radi za tako malu zemlju kao što je Češka.

Samo ovaj događaj dovoljan je da bilateralni odnosi dovedu do točke smrzavanja. Čak su i Sjedinjene Države protjerale samo 10 diplomata, a Poljska, otvoreno neprijateljska prema Rusiji, samo troje. Češka je u tom pogledu nadmašila sve saveznike u NATO-u. Samo je Britanija svojedobno prognala više ruskih diplomata u sklopu “afere Skripal”, ali čak i tada govorimo o zemlji puno veće veličine od Češke.

Češka vlada sada je također optužila djelatnike ruske obavještajne službe (GRU) za eksploziju na skladištu streljiva u Vrbetici 2014. godine, dakle, nakon punih 6 goina od tog događaja za koji je nejasno kakvog bi interesa za tako nešto imala sama Rusija. Češka policija je ruske državljane i obavještajce Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova uvrstila na tjeralicu.

Vlada  Češke Republike razmišljala je i o oduzimanju prava ruskoj državnoj tvrtci Rosatom za sudjelovanje u natječaju za dovršetak dvaju atomskih centrala u Dukovanyu.





Rusija je, dakle, odgovorila protjerivanjem ne 18, već 20 čeških diplomata. Takva mjera zapravo potpuno dezorganizira rad češkog veleposlanstva u Moskvi. Nakon takvog protjerivanja, generalni konzulat u Jekaterinburgu morat će biti zatvoren, rad generalnog konzulata u Sankt Peterburgu također će biti doveden u pitanje. Stoga je sasvim moguće razmišljati i o zatvaranju ruskih generalnih konzulata u Brnu i Karlovim Varima.

Češka je, očito, izabrala neprijateljski put u odnosima s Rusijom, nedugo nakon što je američki predsjednik Joe Biden uveo nove stroge sankcije protiv Rusije, protjerao 10 ruskih diplomata i kazao kako će pozvati i svoje saveznike da učine isto.

Ovakav potez Praga, čija se politika prema Moskvi do sada ipak bitno razlikovala od politike Varšave koja je već dugo otvoreno neprijateljska prema Rusijim može Češku koštati puno s obzirom na sudjelovanje češkog kapitala u projektima u Rusiji. Češka proizvodi tramvaje u ruskoj Kalugi. Rusija od češke  kupuje lokomotive i alatne strojeve. Ruski su turisti najbrojniji u najpoznatijem češkom ljetovalištu Karlovim Varima.





Sve su to rizici koje češka vlada sigurno zna i na koje je, očito, spremna u ime dokazivanja savezništva sa SAD-om.

Očito je, s obzirom na promptnu rusku reakciju koja čak nije niti recipročna, da će odnosi dviju država vrlo brzo postati isti kao što su ruski odnosi s Poljskom.

Očito je da se diže konačni bedem od Baltika, preko Srednje Europe do Crnog mora, kroz koji će se još samo trebati provući bodljikavu žicu, i tako i službeno Europsku uniju vratiti u doba „željezne zavjese“ tj. hladnog rata iz prošloga stoljeća.  Drugim riječima, od EU nastat će vojni poligon za razmještaj i pokrete efektiva NATO saveza u iščekivanju nekakvog imaginarnog vojnog sukoba s Rusijom do kojeg vjerojatno nikada neće doći. Iako, nakon svega, više ništa nije nemoguće.

 

 

Komentari

komentar

You may also like