Ruska ofenziva zapadno od Oćeretina; djelovali strateški bombarderi; planiran atentat

Nastavljaju se ruski grupni napadi u cijeloj Ukrajini. Rano jutros proglašena je zračna uzbuna u cijeloj zemlji. U Kijevu, kao i u regijama Vinica, Žitomir i Odesa, Černihov i Čerkasi. Zračna uzbuna također je objavljena u regijama Harkiv, Sumy i Dnepropetrovsk, kao i u regijama Poltava, Kirovograd, Nikolajev i u dijelovima oblasti Herson i Zaporožje koje su pod nadzorom ukrajinskih snaga.

Prema navodima ruskih medija, sinoć su ruske snage izvele još jedan snažan raketni napad na vojne i energetske objekte u Ukrajini. Djelovali su najprije dronovi Geran, a nakon njih strateški nosači raketa Tu-95MSM, koji su izvršili grupno lansiranje projektila Kh-101 (X-101, rus.). Poslije njih udare su nanosili operativno-taktički sustavi Iskander.

Raketni udari izvedeni su na ciljeve u Kijevu, Kirovogradu, Dnjipru (Dnjepropetrovsk, rus.), Zaporižju, Vinici, Lavovu i Ivano-Frankivsku. Istovremeno, ruske snage nastavile su ofenzivne operacije zapadno od sela Ocheretino u donjeckoj regiji.

Oboren ruski bombarder na istoku Ukrajine, Zelenski: ‘Nova faza totalnog rata’

Zabijanje klinova

Prema navodima poznatog ruskog blogera i vojnog analitičara Jurija Podoljake od srijede, napredovanje ruskih postrojbi je nastavljeno nakon što su osigurani bokovi. Djelujući uz potporu topništva i jurišnog zrakoplovstva, Rusi su 7. svibnja uspjeli potisnuti ukrajinske postrojbe istočno od sela Sokol, čime se zabija klin između snažnog ukrajinskog utvrđenog područja između Sokola i Novoaleksandrovke.





Još jedan opasan klin za ukrajinske oružane snage na ovom dijelu bojišnice zabija se između Novoaleksandrovke i dvije snažne utvrde sjeverozapadno od Arkhangelskoga. Podolkaka napominje da se u isto vrijeme već vode bitke punog razmjera za Novopokrovku.

Ruski mediji također su izvijestili da su ukrajinske snage sinoć izvršile napad na skladište nafte u Luhansku američkim operativno-taktičkim projektilima ATACMS, što je izjavio čelnik LNR-a Leonid Pasechnik.

Kako navodi ukrajinska agencija Ukrinform, Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je sinoć da su ukrajinske obrambene snage odbile u utorak 50 napada ruske vojske na šest sektora bojišnice, od čega najviše na smjeru Avdiivka.





Ukrajinske zrakoplovne i raketne snage pogodile su sedam neprijateljskih ciljeva, uključujući samohodni minobacač 2S4 Tyulpan, zapovjedno mjesto i pet područja koncentracije vojnika.

Tijekom dana ruski su okupatori izveli 1 raketni napad, 40 zračnih napada i 72 napada MLRS-om na položaje ukrajinskih snaga te ukrajinske gradove i sela – navodi Ukrinform.

Foto: ATACMS (Guliver Image)

Planirani atentat na Zelenskog

Istražitelji Ukrajinske službe sigurnosti – SBU osujetili su planove ruskog FSB-a da eliminira predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge članove najvišeg vojnog i političkog vodstva zemlje – navodi isti medij.

Uhićena su dva pukovnika ukrajinske službe za uvjetni otpust koji su prenosili povjerljive informacije Rusima.

“Planove je trebala provesti mreža agenata koju je unaprijed razotkrilo SBU uz pomoć vodstva Odjela za državnu zaštitu. Mreža čije je aktivnosti nadzirala Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije (FSB) iz Moskve, uključila je i dva pukovnika Odjela za državnu zaštitu koji su Ruskoj Federaciji prenosili “tajne podatke”, navodi se u priopćenju.

Jedan od zadataka FSB-ove obavještajne mreže bio je pronaći počinitelje među vojnicima bliskim predsjednikovom osiguranju koji bi šefa države mogli uzeti za taoca i zatim ga ubiti.

Osim Zelenskog, neprijatelj je planirao eliminirati šefa SBU Vasilija Maljuka, šefa Vojne obavještajne službe Kirila Budanova i druge visoke dužnosnike – navodi Ukrinform. Napominje se da je likvidacija šefa Obavještajne službe obrane Ukrajine Budanova trebala biti izvršena prije Uskrsa.

kirilo budanov
Foto: Gučiver/AP /Evgeniy Maloletka

Napadi na energetska postrojenja

Prema navodima ukrajinskog medija Strana, sinoć su Rusi napali tri termoelektrane državne tvrtke  DTEK. Oprema je znatno oštećena, energetičari rade na otklanjanju posljedica napada.

“Ovo je peti masovni napad na energetske objekte tvrtke u posljednjih mjesec i pol dana kada je neprijatelj napao termoelektrane DTEK-a tijekom masovnih napada 22. i 29. ožujka, 11. i 27. travnja”, priopćila je tvrtka.

Ukrajinska vojska povukla se iz tri sela na istoku, Zelenski požuruje saveznike: ‘Još ne vidim ništa pozitivno’

Komentari

komentar

You may also like