SAD najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara

SAD je u ponedjeljak najavio novi veliki paket vojne pomoći od 1​​​​​​​​​ milijarde dolara za Ukrajinu, javlja Anadolu Agency. Paket uključuje dodatno streljivo za višeraketne sustave dugog dometa koje Kijev koristi za uništavanje kritične ruske infrastrukture u područjima okupiranim od strane snaga Kremlja.

Pentagon nije precizirao koliko komada streljiva reklamiranih topničkih raketnih sustava visoke pokretljivosti (HIMARS) ima u novom paketu, ali je objavio da je uključeno 75 000 metaka topničkog streljiva od 155 mm uz 1000 Javelina i stotine protuoklopnih sustava AT4.

Ova objava označava “najveće pojedinačno” smanjenje američkih vojnih zaliha za Ukrajinu otkako je Rusija započela rat protiv svog istočnog susjeda u veljači, rekao je novinarima u Pentagonu Colin Kahl, zamjenik ministra obrane za politiku. “Sve su to kritične sposobnosti za pomoć Ukrajincima u odbijanju ruske ofenzive na istoku, kao i za rješavanje razvoja događaja na jugu i drugdje”, rekao je u jeku nagađanja da se snage Kijeva spremaju pokrenuti ofenzivu na južne regije koje trenutno drži Rusija .

Bidenova administracija je sada osigurala 9,8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući 9,1 milijardu dolara od veljače, kada je Rusija pokrenula rat protiv svog istočnog susjeda.

Strateška dvosmislenost

Kahl je rekao da SAD zadržava nejasnoće oko broja HIMARS raketa koje se isporučuju jer ne “žele dojaviti Rusima do posljednjeg detalja” paketa. Napomenuo je da su rakete do danas imale “vrlo dubok” učinak na bojno polje i da su “Rusima otežale premještanje snaga po bojnom polju” i “ponovnu opskrbu snaga”.





Uz to, novi američki paket uključuje neodređeni broj nacionalnih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak, 50 oklopnih ambulantnih vozila, protupješačko streljivo Claymore, C-4 eksplozive, 20 minobacačkih sustava od 120 mm i 20 000 metaka za minobacačko streljivo od 120 mm.

U manje od šest mjeseci od početka rata Rusija je, prema Kahlu, pretrpjela između 70.000 i 80.000 žrtava. Brojka uključuje vojnike koji su poginuli i ranjeni tijekom sukoba. “Taj broj bi mogao biti malo niži, malo veći, ali mislim da je to na neki način okvirno, što je prilično izvanredno s obzirom na to da Rusi nisu postigli nijedan od ciljeva (predsjednika) Vladimira Putina”, rekao je. “Ostvarili su neke inkrementalne dobitke na istoku, iako ne baš puno u zadnjih nekoliko tjedana. Ali to je koštalo iznimnu cijenu za rusku vojsku zbog toga koliko je ukrajinska vojska dobro funkcionirala i zbog pomoći koju je ukrajinska vojska dobila”, dodao je.

Od početka rata 24. veljače, prema procjenama UN-a, ubijen je najmanje 5401 civil, a 7466 ih je ranjeno. Vjeruje se da je pravi iznos mnogo veći.





Komentari

komentar

You may also like