SAD: Rusija planira anektirati još teritorija Ukrajine

Moskva se priprema anektirati goleme dijelove ukrajinskog teritorija u nadolazećim danima, priopćile su Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak. Smatra se da će Rusi potencijalno učvrstiti kontrolu nad velikim dijelom istoka zemlje, čak i dok se ruske snage bore za zauzimanje ključnih područja na bojnom polju, izvještava The Washington Post.

Michael Carpenter, američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, kazao je u ponedjeljak da SAD vjeruje da će Kremlj također priznati južni grad Herson kao neovisnu republiku. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici neće priznati nijedan takav potez, rekao je. Dužnosnik tvrdi da SAD posjeduje “vrlo vjerodostojne” obavještajne podatke koji pokazuju da će Rusija vjerojatno sredinom svibnja organizirati lažne referendume kojima bi se “pokušalo dodati osjećaj demokratskog ili izbornog legitimiteta” i na kojima će građani Donjecka, Luganska ili Hersona izraziti potporu napuštanju Ukrajine i ulasku u sastav Rusije. Nakon toga bi Rusija vjerojatno na ta područja postavila čelnike lojalne Moskvi. Istaknuo je da postoje znakovi da će Rusija organizirati glasovanje za neovisnost u Hersonskoj oblasti. Ondje su gradonačelnici i lokalni zakonodavci oteti, internet i mobilni telefoni ne funkcioniraju, a uskoro će biti nametnut ruski školski program, rekao je Carpenter. Ukrajinska vlada tvrdi da je Rusija ondje uvela rubalj kao službenu valutu.

Carpenter smatra da su navedeni potezi “izravno iz Kremljove knjige”, ali je odbio otkriti obavještajne podatke na kojima se temelji američko predviđanje. Rusija nije odmah odgovorila na optužbe.

Potez Kremlja da formalno prisvaja istočne ukrajinske regije Donjeck i Lugansk, zajedno s južnim gradom Hersonom, usred intenzivne tekuće vojne bitke, mogao bi gurnuti sukob u nepredvidivu, još eksplozivniju fazu. Nije jasno kako bi ukrajinske snage i njihovi saveznici odgovorili na pokušaj koji podsjeća na aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima 2014. godine. Ključna razlika je u tome što se novi pokušaj aneksije događa dok se ukrajinske snage grčevito bore da zadrže kontrolu nad svojim teritorijem.

Moskva je priznala separatističke regije Donjeck i Lugansk kao neovisne o Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, neposredno prije pokretanja invazije 24. veljače. Ondje su tada poslali ruske vojne snage pod izlikom ‘mirotvorstva’. Čini se da Kremlj u Hersonu, prvom velikom gradu koji su zauzele ruske snage, postavlja temelje za službeno učvršćivanje svoje kontrole. Najavili su prijelaz na rusku valutu i – prema britanskom ministarstvu obrane – pripremaju se za uspostavljanje marionetske lokalne uprave.

Daniel Fried, bivši američki veleposlanik u Poljskoj koji je član Atlantskog vijeća, rekao je da se ruski predsjednik Vladimir Putin možda nada da će Europljani tolerirati aneksiju kao način da se okonča krvavi sukob. No, ustvrdio je da bi očita ruska zvjerstva – kao što je u gradu Buča, gdje se čini da su civili mučeni i smaknuti – mogla otežati prihvaćanje mirovne ofenzive temeljene na aneksiji.
Carpenter je rekao da bi rezultati američke obavještajne zajednice u predviđanju ruske invazije na Ukrajinu trebali dati povjerenje javnosti u njezine trenutne procjene. “Nažalost, bili smo više u pravu nego u krivu kada smo razotkrili ono što vjerujemo da bi moglo doći sljedeće”, rekao je Carpenter. Također je istaknuo da ruski plan možda neće uspjeti.

 

Ruski general tvrdi da Moskva želi kontrolirati cijelu južnu Ukrajinu

Komentari

komentar
You may also like