Šef ruskih plaćenika Wagner poslao poruku Bijeloj kući

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne grupe plaćenika Wagner poslao je danas kratko pismo Bijeloj kući s pitanjem za koji je zločin optužena njegova tvrtka, nakon što je Washington najavio nove sankcije grupi te da će ih proglasiti “terorističkom organizacijom”.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u petak da će Wagner, grupa koja sudjeluje u napadu na Ukrajini i prisvaja zasluge za napredak na bojnom polju, biti označena kao velika transnacionalna “zločinačka organizacijom koja vrši zločine na širokom planu i krši ljudska prava”. Prošlog mjeseca, Bijela kuća je rekla da je grupa preuzela paket oružja iz Sjeverne Koreje. Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje nazvalo je izvješće neutemeljenim, a Prigožin je u to vrijeme zanijekao da je primio takvu isporuku, nazivajući izvješće “tračevima i špekulacijama”.

Pismo na engleskom jeziku upućeno Kirbyju i objavljeno na Telegramu glasi: “Dragi gospodine Kirby, možete li pojasniti koji je zločin počinila grupa Wagner?”. Washington je već uveo ograničenja trgovine s tom grupom u 2017. i ponovno u prosincu u pokušaju da im ograniči pristup oružju. Europska unija uvela je vlastite sankcije u prosincu 2021. grupi Wagner koja je djelovala u Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku i Maliju, kao i Ukrajini.

Prigožin je Wagner opisao kao neovisnu silu s vlastitim zrakoplovima, tenkovima, raketama i topništvom. Tražen je u Sjedinjenim Državama zbog miješanja u izbore u SAD-u, što je rekao u studenom da je učinio i da će nastaviti činiti.

Komentari

komentar





You may also like