State Department pozvao Amerikance da napuste Ukrajinu zbog očekivanog jačanja ruskih napada

State Department posjeduje informacije da Rusija pojačava aktivnosti oko pokretanja napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte u idućim danima, navodi se u danas objavljenom priopćenju američkog veleposlanstva u Ukrajini.

Ruski napadi u Ukrajini predstavljaju stalnu prijetnju civilima i civilnoj infrastrukturi. Veleposlanstvo SAD-a poziva građane SAD-a da sada napuste Ukrajinu korištenjem privatno dostupnih opcija kopnenog prijevoza ako je to sigurno.

Sigurnosna situacija u cijeloj Ukrajini vrlo je nestabilna i uvjeti se mogu pogoršati bez upozorenja. Građani SAD-a trebali bi ostati na oprezu i poduzeti odgovarajuće korake s ciljem povećanja svoje sigurnosti.

Službeni Kijev očekuje eskalaciju 24. kolovoza, na Dan neovisnosti Ukrajine, zbog čega je gradska uprava već uvela zabranu održavanja javnih manifestacija u Kijevu od 22. do 25. kolovoza zbog opasnosti od “raketnih i bombaških napada”.

Čitavu atmosferu dodatno usložnjavaju i međusobne optužbe Moskve i Kijeva vezano uz napade na nuklearnu elektranu Zaporožje (što se posljednjih dana, sigurno ne slučajno, izdiže na najvišu međunarodnu razinu – u UN), koja je pod nadzorom ruskih vojnih snaga od ožujka ove godine, a što pojačava opasnost od pojave incidenta koji bi prouzrokovao širenje radijacije diljem Europe.

Osim toga, stanje je dodatno usložnjeno nakon jučerašnje objave ruske sigurnosne službe FSB kako iza nedavnog terorističkog napada i ubojstva Darie Dugine (kćer poznatog ruskog filozofa i javnog djelatnika Aleksandra Dugina) u moskovskoj regiji nepobitno stoji ukrajinska sigurnosna služba SBU.





Komentari

komentar

You may also like