Teška vremena: SAD farmerima daje 6 mlrd. dolara pomoći zbog šteta u trgovinskom ratu

Bijela kuća pružit će financijsku pomoć farmerima, stradalim zbog uvedenih carina, a dio novca otići će za pomoć gladnima.

Američko Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako Trumpova administracija početkom rujna počinje pružati pomoć američkim farmerima, stradalim zbog uvođenja carina. Radi se o dodjeli 6 milijardi dolara, od ukupno planiranih 12 milijardi.

4,7 milijardi dolara dodijelit će se proizvođačima kukuruza, pamuka, mliječnih proizvoda, svinjetine, soje i pšenice. Osim toga, Ministarstvo će otkupiti njihove poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara. Sredstva će također biti raspoređena u socijalne fondove za pomoć gladnima.

200 milijuna dolara bit će namjenjeno za pomoć farmerima vezano uz pristup inozemnim tržištima.

„Predsjednik me uvjerio kako naši farmeri neće na sebe preuzeti udar uvođenja carina“, izjavio je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue, dodavši, kako se pomoć može obustaviti već sutra, ukoliko Kina i ostale zemlje promijene svoje ponašanje.
Podsjećamo: krajem srpnja američka je vlada izjavila kako će pružiti pomoć  poljoprivrednicima stradalim u „trgovinskom ratu“ između Washingtona i Pekinga. Prema informacijama The Wall Street Journala, Bijela kuća je nekoliko mjeseci tražila načine za pomoć farmerima kroz Ministarstvo poljoprivrede. Program pomoći morao bi obuhvatiti neposrednu materjalnu pomoć, program suradnje u plasmanu proizvoda i stimuliranje trgovine.
Američki mediji već su ranije objavili kako se farmeri žale zbog ozbiljnih gubitaka, koje procjenjuju na milijarde dolara. Tako se navodi da će čak 300 tisuća proizvođača iz 30 američkih saveznih država imati gubitke zbog pada cijena soje, kukuruza i td. nakon pokretanja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine. Kina je, kao protuodgovor na američke carine u iznosu od 50 mlrd. dolara, uvela protucarine u istoj vrijednosti, između ostalog i na zrnate poljoprivredne proizvode (kukuruz, soja). Američka udruga za soju (ASA), koja predstavlja interese 300 tisuća farmera, tvrdi, kako će proizvođači u 2018.g. polučiti 6 milijardi dolara manje nego godinu dana ranije. Prema riječima stručnjaka, ukupni gubitci poljoprivrednog sektora mogu iznositi čak 14 milijardi dolara (info: Fox News).

SAD izvoze oko trećine proizvedene soje. ASA tvrdi, kako se lani 60% kineskog uvoza soje odnosilo na onu američku.  Kina je najveći svjetski uvoznik soje, a prošle godine uvezla je 95,5 milijuna tona te žitarice, najviše iz SAD-a i Brazila. Radi se o 7 puta većoj količini soje od domaće, kineske proizvodnje.

Osim toga, Kina je u svibnju najavila kako namjerava povećati proizvodnju soje, za što će njezini  farmeri dobivati dodatne poticaje od vlade u Pekingu. Dakle, i u slučaju stabilizacije stanja na relaciji Washington-Peking, nedvojbeno će ostati šteta po američke izvoznike soje s obzirom na očekivano i zbog sankcija najavljeno povećanje kineske proizvodnje te žitarice.

Trgovinski ratovi uvijek su bili i ostali „mač s dvije oštrice“. A poglavito je to sada, kada su se u svijetu pojavili takvi američki konkurenti, poput Kine.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like