TOP VIJEST: Kineski parlament odobrio Zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga!

Konačno se i dogodilo ono, što se već nekoliko tjedana u svijetu s velikom pozornošću isčekivalo: kineski parlament, kao najviše zakonodavno tijelo zemlje, u utorak, 30. lipnja, odobrio je zakonski prijedlog o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Taj je prijedlog bio izvrgnut snažnim kritikama, prije svega SAD-a i Velike Britanije, koji su tvrdili kako će se njime de facto ukinuti autonomni status te bivše britanske kolonije, koja je 1997. g., sporazumom između Pekinga i Londona vraćena matici zemlji.

Prema riječima guvernerke Hong Konga Carrie Lam, usvojeni zakon „spriječit će svrgavanje vlasti, terorističku aktivnost i uvlačenje vanjskih sila za potkopavanje nacionalne sigurnosti“.

Novi zakon određuje obveze središnje vlade i lokalih vlasti, a također uključuje i kažnjavanje za separatističke aktivnosti, podrivanje državne vlasti, terorističke aktivnosti i stupanje u urotu sa stranim državama ili snagama, koje se nalaze izvan zemlje.

Carrie Lam pritom uvjrava kako ovaj zakon neće utjecati na pravosudni sustav, niti na prava i slobode građana Hong Konga.

Zbog usvajanja novog zakona ozbiljnu zabrinutost izrazila je i Europska unija. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, podsjetila je kako je već ranije, u neposrednim kontaktima s kineskim vodstvom bilo dano do znanja kako taj zakon nije u skladu s temeljnim zakonom Hong Konga i međunarodnim obvezama Kine.





Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko tjedana je izjavio kako će nakon kineskog usvajanja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga on za SAD izgubiti status autonomne regije, a time i privilegirane trgovinske odnose sa SAD-om, koji su striktno definirani posebnim američkim zakonom. Pa iako je Hong Kong (a time i Kina, ali i SAD i Velika Britanija) iz svog posebnog statusa ubirao velike financijske dividende, očito je kako je Peking ovoga puta odlučio „stvar čvrsto uzeti u svoje ruke“, pričemu je ključne nacionalne i sigurnosne interese u kontekstu sadašnjih složenih globalnih geopolitičkih odnosa stavio ispred bilo kakvih gospodarskih i financijskih probitaka vezanih uz Hong Kong, kao najvećeg azijskog i jednog od glavnih financijskih središta svijeta.

Uostalom, kao što smo i mi na Geopolitika News-u u više navrata govorili i upozoravali još tijekom prošlogodišnjih masovnih i nasilnih prosvijeda na ulicama 7-milijunskog Hong Konga, dogodilo se upravo to – najveći gubitnici takve nerazumne politke, organizirane od strane onih snaga unutar te autonomije i nedvojbeno poticanih izvana, bit će sami stanovnici i biznis u Hong Kongu. Ali to, na žalost, nikako nije i usamljeni slučaj kada su u pitanju revolucije, koje su uvijek i bez izuzetaka bile i ostale poticane, oganizirane i vođene izvana. Štoviše, gotovo redovito je kolaps gospodarstava, pa i urušavanje čitavih državnih struktura i institucija – i njihov konačni i jedini rezultat. A sve ostalo – različite uzvišene ideje o slobodama, ljudskim pravima, demokraciji, jednakosti, borbi protiv korupcije i nepravde – samo su nužni, popratni dekor od kojega na kraju ostane samo jedno veliko ništa, dok plodove domaćih gluposti ubiru neki daleki igrači, koje, osim profita, uništavanja konkurencije i slamanja nepokorenih vlada ništa drugo niti ne zanima.

Pompeo kazao Kongresu: Hong Kong više nije autonomna regija Kine





Komentari

komentar

You may also like