Trgovina umjesto principa: Mađarska dogovorila kupnju aviona od Švedske

Stiže još jedna vijest koja dokazuje koliko su odnosi između država vođeni korišću i transakcijskim odnosima, a ne principima. Mađarska je potpisala ugovor o kupnji četiri borbena zrakoplova od Švedske, dok se Budimpešta konačno priprema odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u nakon gotovo dvije godine odgode, prenosi Al Jazeera.

“Ne samo da zadržavamo našu sposobnost protuzračne obrane, već ćemo je i povećati”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na tiskovnoj konferenciji zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom danas o sporazumu o kupnji četiri borbena zrakoplova Saab JAS Gripen.

To “znači da će naša predanost NATO-u ojačati, kao i naše sudjelovanje u zajedničkim operacijama NATO-a”, dodao je Orban. Mađarska će također proširiti povezani logistički ugovor. Trenutačno ima u najmu zrakoplove Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine. Kristersson je pozdravio dogovor i rekao da je “razgovor bio konstruktivan i dogovorili smo se da idemo naprijed u područjima od zajedničkog interesa”. “Ne slažemo se u svemu, ali se slažemo da trebamo aktivnije surađivati ​​kada imamo dodirne točke”, dodao je.

Diplomacija i trgovina

Mađarska, posljednja zemlja koja je odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanje transatlantskom vojnom savezu, održat će glasovanje u parlamentu u ponedjeljak nakon prošlomjesečne ratifikacije Turske. Blokada ratifikacije Švedske za članstvo u NATO-u pogoršala je odnose Budimpešte sa Sjedinjenim Državama i izazvala zabrinutost među njezinim saveznicima.

Švedska se nastojala pridružiti vojnom savezu 2022. zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je prošlog travnja postala 31. članica saveza, čime je udvostručena duljina granice NATO-a s Rusijom. Također je ojačao obranu tri male baltičke zemlje koje su se pridružile bloku nakon raspada Sovjetskog Saveza prije više od tri desetljeća. Ranije u petak, Orban je rekao državnom radiju Kossuth da se “neka neriješena [bilateralna] vojna pitanja i pitanja naoružanja” moraju riješiti prije glasovanja parlamenta o ulasku Švedske.

Prodaja vojnih aviona podsjeća na “trgovinu” u kojoj je sudjelovala Turska. Naime, SAD je odobrio prodaju aviona F-16 Turskoj nakon duže vremena blokiranja takve odluke. Turska je maknula veto s blokade ulaska Švedske u NATO ubrzo nakon toga.





Foto: Yves Herman / EPA

Orban: Mi smo za mir, a Švedska za rat

“Mi smo za mir, a Šveđani su za rat u rusko-ukrajinskom sukobu”, rekao je Orban, dodajući da bi se ipak mogle premostiti “jasne razlike u vrijednostima”. Švedska, koja ima dugu obalu na Baltičkom moru, mogla bi postati vitalno logističko središte za NATO u sjevernoj Europi ako se uspije pridružiti bloku.

Vojna neutralnost je nekoć bila točka ponosa Šveđana, s jasnom većinom protiv članstva u NATO-u, što se promijenilo kada je počeo rat u Ukrajini. Švedska je već redovito sudjelovala u NATO vježbama u regiji. Orban, koji je održavao i održava bliske gospodarske veze s Rusijom, opetovano je odgađao švedsku ratifikaciju pozivajući se na nezadovoljstvo zbog kritika Stockholma na račun vladavine prava i stanja demokracije u Mađarskoj. Istina, to su bile direktne kritike Orbanovom stilu vladanja od strane Švedske.

Mađarski čelnik, koji je također odbio poslati oružje Ukrajini i oštro osudio zapadne sankcije protiv Rusije, pozvao je na prekid vatre ranije u petak. Rekao je da je primirje jedino rješenje jer se “Rusija ne može natjerati na koljena u vojnom smislu… Ovaj sukob [u Ukrajini] nema rješenja na bojnom polju”.





Komentari

komentar

You may also like